Οι τηγανητές πατάτες, αλλά όχι οι πουρές, οι ψητές ή οι βραστές πατάτες, συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2, σε μια μελέτη της οποίας οι συγγραφείς λένε ότι η προετοιμασία του φαγητού, καθώς και τα είδη των τροφών που καταναλώνονται, συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων για την υγεία.
Ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν επίσης ότι αντικαθιστώντας τις τηγανητές πατάτες με δημητριακά ολικής αλέσεως, κάποιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 19%.
Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Seyed Mohammad Mousavi και συν-συγγραφέα τον Walter Willett, δημοσιεύθηκε στο The British Medical Journal.
Αφού εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και τα αποτελέσματα του διαβήτη σε περισσότερους από 205.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες που εκτείνονταν σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα συσχετίζονταν με 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ή ΣΔ2.
Αντίθετα, δεν παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ψητών, βραστών ή πουρέ πατάτας και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παρά το γεγονός ότι οι πατάτες «στιγματίζονται έντονα» και απορρίπτονται ως γενικά ανθυγιεινές από ορισμένους στον κόσμο της διατροφής.
Τα αποτελέσματα οδήγησαν τους συγγραφείς στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος παρασκευής των τροφίμων έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τα είδη τροφίμων που καταναλώνονται όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία και την κακή διατροφή.
«Για τους καταναλωτές, το συμπέρασμα είναι απλό: ο τρόπος που προετοιμάζετε ένα φαγητό μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με αυτό που τρώτε», δήλωσε ο Mousavi .«Μια βραστή ή ψητή πατάτα έχει πολύ διαφορετικό αντίκτυπο στην υγεία από την ίδια πατάτα τηγανητή σε υψηλές θερμοκρασίες σε ανθυγιεινά έλαια».
«Αν αντικαταστήσετε τις πατάτες, ειδικά τις τηγανητές, με δημητριακά ολικής αλέσεως, θα έχετε οφέλη για την υγεία. Αν αντικαταστήσετε τις τηγανητές πατάτες με ένα άλλο τηγανητό σνακ, πιθανότατα δεν θα έχετε. Η επιλογή μεθόδων μαγειρέματος που ελαχιστοποιούν τα πρόσθετα λίπη, το αλάτι και τις επιβλαβείς ενώσεις, και η πραγματοποίηση προσεκτικών αντικαταστάσεων, είναι το κλειδί», δήλωσε ο Mousav.
Συχνά, το τηγάνισμα απαιτεί τη χρήση αλευριού ή παναρίσματος, το οποίο προσθέτει επίσης υδατάνθρακες.
Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε ένα νέο είδος «μετα-αναλυτικής» προσέγγισης για να εκτιμήσει πώς η αντικατάσταση πατάτας με δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές μετα-αναλύσεις: η μία βασίζεται σε δεδομένα από 13 ομάδες που εξετάζουν την πρόσληψη πατάτας και η άλλη από 11 ομάδες σχετικά με την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 43.000 με διάγνωση διαβήτη τύπου 2, από τέσσερις ηπείρους.
Ενώ οι τηγανητές πατάτες και άλλα είδη τηγανητών τροφών θεωρούνται εδώ και καιρό ως παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, η νέα μελέτη έχει εμβαθύνει την κατανόηση της σύνδεσης σε διάφορα επίπεδα, όπως δείχνοντας ότι ο κίνδυνος είναι «εξαρτώμενος από τη δόση» και ξεκινά σε σχετικά χαμηλές προσλήψεις - ακόμη και λιγότερο από μία μερίδα τηγανητές πατάτες την εβδομάδα, δήλωσε ο Mousavi.
«Δεύτερον, επιβεβαιώνουμε ότι δεν ενέχουν όλα τα παρασκευάσματα πατάτας τον ίδιο κίνδυνο, υπογραμμίζοντας ότι το τηγάνισμα σε βαθύ λάδι είναι ο βασικός παράγοντας εδώ», πρόσθεσε. «Τρίτον, συγκρίναμε την επίδραση των τηγανητών πατατών με άλλες πηγές υδατανθράκων και διαπιστώσαμε ότι, εκτός από το λευκό ρύζι, όλες οι άλλες πηγές υδατανθράκων ήταν πιο υγιεινές επιλογές από τις τηγανητές πατάτες.
«Συνδυάζοντας δεκαετίες λεπτομερών διατροφικών δεδομένων με μια μετα-ανάλυση σε πολλαπλούς πληθυσμούς, παρέχουμε ισχυρότερα στοιχεία ότι δεν είναι μόνο το ίδιο το τρόφιμο, αλλά και η διαδικασία τηγανίσματος - και με τι επιλέγετε να το αντικαταστήσετε - που έχει σημασία για τον κίνδυνο διαβήτη».
Πηγές:
The British Medical Journal.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί