Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. ανέφεραν ότι οι νέοι Αμερικανοί ηλικίας 1-18 ετών λαμβάνουν σχεδόν το 62% των θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μελέτη του CDC διαπίστωσε ότι από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2023, άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας λάμβαναν το 61,9% των θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ οι ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω λάμβαναν το 53% των θερμίδων τους από τέτοια τρόφιμα.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το CDC, παρέχουν ενέργεια αλλά «έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν λίγες ή καθόλου ολόκληρες τροφές, ενώ έχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, γλυκαντικών και ανθυγιεινών λιπαρών».
Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων «έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από κάθε αιτία».
Μια βαθύτερη ανάλυση της μελέτης, έδειξε ότι μεταξύ των παιδιών τα παιδιά ηλικίας 1-5 ετών λάμβαναν το 56,1% των θερμίδων τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών λάμβαναν το 64,8% των θερμίδων τους από αυτά.
Η πρόσληψη θερμίδων από τέτοια τρόφιμα μειώνεται ελαφρώς για τους νέους ηλικίας 12-18 ετών, στο 63%. Όσο για τους ενήλικες, οι αριθμοί δείχνουν ότι λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς οι ηλικίες 19-39 λάμβαναν το 54,4% των θερμίδων από αυτά, οι ενήλικες ηλικίας 40-59 ετών το 52,6% και οι ηλικίες 60 ετών και άνω το 51,7%.
Το CDC σημείωσε επίσης ότι οι πέντε κορυφαίες πηγές θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μεταξύ των παιδιών είναι τα σάντουιτς, τα μπιφτέκια, τα γλυκά αρτοσκευάσματα, τα αλμυρά σνακ, η πίτσα και τα ζαχαρούχα ποτά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο τζελ βοηθά το σμάλτο των δοντιών να επανέλθει
Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον Άγιο Βασίλη με τρόπο που καλλιεργεί φαντασία και όχι άγχος
ΕΟΔΥ: Κάνε γρήγορα και ανώνυμα τεστ για HIV, ηπατίτιδες, σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια