Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο, εξαιτίας του ράλι στις τιμές ενέργειας και του αυξημένου κόστους μεταφορών, ως συνέπεια του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο δείκτης της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας, (FAO) που καταγράφει τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης, των σιτηρών και του κρέατος ανήλθε στις 128,5 στις μονάδες παρουσιάζοντας αύξηση 2,4% (τρεις μονάδες) σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική άνοδο του δείκτη σε διάστημα έξι μηνών.

Σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν στα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη, αν και το κρέας και τα γαλακτοκομικά κινήθηκαν επίσης ανοδικά.

Παρότι ο δείκτης αποτυπώνει το κόστος της τιμής των πρώτων υλών στα εμπορεύματα, η άνοδός του για δεύτερο συνεχή μήνα αποτελεί ένδειξη ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς μαίνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας αρνητικά τις ροές εμπορίου.

Πηγές:
euro2day

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα GLP-3 δείχνουν υποσχόμενα σε κλινική δοκιμή για βελτίωση σακχάρου και απώλεια βάρους
Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα: ''Κύριε Υπουργέ, πόσο ακόμη θα αγνοείτε τους ασθενείς με ΙΦΝΕ;''
Φάρμακο της GSK πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε κλινική δοκιμή Φάσης II για τον καρκίνο του ορθού