Μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται σε καθεστώς ανέχειας, όπως δείχνουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία.

Έπειτα από τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, στις οποίες κατέχουμε ως λαός τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, σημερινή έκθεση της Eurostat αποκαλύπτει πως πάνω από 1 στους 10 Έλληνες δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει κάθε δεύτερη μέρα ένα κανονικό γεύμα, που περιέχει κρέας, ψάρι ή κάποιο αντίστοιχο χορτοφαγικό γεύμα.

Το χειρότερο είναι πως τα στοιχεία βαίνουν επιδεινούμενα: το 2023, το ποσοστό των ατόμων στη χώρα μας με αδυναμία αγοράς φαγητού ήταν 10,9% (8η χειρότερη ευρωπαϊκή θέση), για να αυξηθεί πέρυσι στο 11,3% (5η χειρότερη θέση).

Αυτονόητο είναι πως τα ποσοστά είναι πολύ χειρότερα στα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικής φτώχειας, τα οποία διαθέτουν το 60% του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος.

Στις ομάδες αυτές, το ποσοστό που δυσκολεύεται να προμηθευτεί φαγητό ήταν πέρυσι 34,6% και το 2023 είχε φτάσει στο 38,2%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά μια υγιεινή διατροφή για την πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση της δυσθρεψίας

Συστήνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, την κατανάλωση άφθονου νερού και την αποφυγή αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων. 

Σύγκριση 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθσης, το 8,5% του πληθυσμού της ΕΕ δεν είχε πέρυσι την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα γεύμα , ποσοστό χαμηλότερο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2023 (9,5%).

Το ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια, στο 19,4%, από ό,τι για τα άτομα που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια (6,4%).

Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (39,8%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (37,7%) και την Ουγγαρία (37,3%).

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κύπρο (3,5%), την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (και οι δύο 5,1%).

Η δυνατότητα να αντέξει κανείς οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα, είναι μεταξύ των στοιχείων που παρατηρούνται σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης.

Ο δείκτης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πρωταρχικού στόχου για τη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη