Ο τρόπος με τον οποίο η ώρα των γευμάτων σχετίζεται με την υγεία δεν έχει πλήρως κατανοηθεί. Ερευνητές στο Mass General Brigham και οι συνεργάτες τους μελέτησαν τις αλλαγές στην ώρα των γευμάτων σε ηλικιωμένους ενήλικες και ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν σταδιακές αλλαγές στον χρόνο που τρώνε τα γεύματά τους καθώς μεγαλώνουν.
Βρήκαν επίσης χαρακτηριστικά που μπορεί να συμβάλλουν στις αλλαγές του χρόνου των γευμάτων και αποκάλυψαν συγκεκριμένες τάσεις που συνδέονται με πρόωρο θάνατο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Communications Medicine.
"Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στο πότε τρώνε οι ηλικιωμένοι, ειδικά η ώρα του πρωινού, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένας εύκολος στην παρακολούθηση της συνολικής κατάστασης της υγείας τους. Οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τις αλλαγές στη ρουτίνα των γευμάτων ως σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης για να εξετάσουν υποκείμενα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Hassan Dashti, Ph.D., RD, επιστήμονας διατροφής και κιρκαδικός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
"Επίσης, η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να έχουν συνεπή προγράμματα γευμάτων θα μπορούσε να γίνει μέρος ευρύτερων στρατηγικών για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας".
Ο Dashti και οι συνεργάτες του - συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής συγγραφέα Altug Didikoglu, MSc, Ph.D., του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σμύρνης στην Τουρκία - εξέτασαν βασικές πτυχές του χρόνου των γευμάτων που είναι σημαντικές για τους γηράσκοντες πληθυσμούς, για να προσδιορίσουν εάν ορισμένα πρότυπα μπορεί να σηματοδοτούν ή ακόμα και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της υγείας αργότερα στη ζωή.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων αίματος, από 2.945 ενήλικες που ζουν σε κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 42-94 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι καθώς οι ηλικιωμένοι μεγαλώνουν, τείνουν να τρώνε πρωινό και δείπνο σε μεγαλύτερες ώρες, ενώ παράλληλα περιορίζουν το συνολικό χρονικό πλαίσιο στο οποίο τρώνε κάθε μέρα.
Η καθυστερημένη ώρα του πρωινού συσχετίστηκε σταθερά με σωματικές και ψυχικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, κόπωση και προβλήματα στοματικής υγείας. Η δυσκολία στην προετοιμασία των γευμάτων και ο χειρότερος ύπνος συσχετίστηκαν επίσης με την καθυστερημένη ώρα των γευμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστερημένη ώρα κατανάλωσης πρωινού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Άτομα με γενετική προδιάθεση για χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το να είναι κάποιος "νυχτόβιος" (προτιμώντας τις καθυστερημένες ώρες ύπνου και αφύπνισης) έτειναν να τρώνε γεύματα σε πιο αργές ώρες.
"Μέχρι τώρα, είχαμε περιορισμένη εικόνα για το πώς εξελίσσεται ο χρόνος των γευμάτων αργότερα στη ζωή και πώς αυτή η μετατόπιση σχετίζεται με τη συνολική υγεία και τη μακροζωία", δήλωσε ο Dashti.
"Τα ευρήματά μας βοηθούν να καλυφθεί αυτό το κενό δείχνοντας ότι η καθυστέρηση στο γεύμα, ειδικά η καθυστέρηση στο πρωινό, συνδέεται τόσο με προβλήματα υγείας όσο και με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν νέο νόημα στη φράση ότι 'το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας', ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα".
Η Ντάσι σημείωσε ότι αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις καθώς η κατανάλωση φαγητού με περιορισμένο χρόνο και η διαλειμματική νηστεία κερδίζουν δημοτικότητα, όπου οι επιπτώσεις στην υγεία από την αλλαγή των ωραρίων γευμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στους ηλικιωμένους πληθυσμούς από εκείνες στους νεότερους ενήλικες.
Πηγές:
Medical Express
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί