Μια δημοσιογράφος - πολίτης στην Κίνα, η οποία έγινε γνωστή για τις αναφορές της σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού στο Γουχάν, καταδικάστηκε εκ νέου σε ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες Κυριακή η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RSF) και το Δίκτυο για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δικαστήριο στη Σαγκάη επέβαλε την Παρασκευή ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Zhang Zhan.

Κατηγορείται ότι προκάλεσε διαμάχες και ταραχές - μια πράξη για την οποία η κινεζική δικαιοσύνη κατηγορεί επανειλημμένα τους ακτιβιστές. Το υπόβαθρο μπορεί να ήταν η συνεχής υποστήριξή της μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης προς τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αναφορές, την Παρασκευή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους να εισέλθουν στο δικαστήριο της Σαγκάης. Επίσης, ακτιβιστές φέρεται να εμποδίστηκαν εκ των προτέρων να παραστούν στη δίκη.

Η 42χρονη Zhang είχε αποφυλακιστεί τον Μάιο του 2024 μετά από πέντε χρόνια κράτησης, αλλά εξαφανίστηκε ήδη στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε συνελήφθη από την αστυνομία.

Τον Μάιο του 2020, οι αρχές συνέλαβαν την Zhang. Τον Δεκέμβριο του 2020, δικαστήριο την καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης επειδή είχε καλύψει την έξαρση του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν της Κεντρικής Κίνας.

Η Zhang ήταν δικηγόρος, αλλά έχασε την άδεια άσκησης του επαγγέλματος μετά τις αναφορές της ως πολίτης-δημοσιογράφος.

Είχε δημοσιοποιήσει τις εμπειρίες της, μεταξύ άλλων, στην πλατφόρμα βίντεο Youtube, η οποία είναι απαγορευμένη στην Κίνα, και στο διαδικτυακό δίκτυο X, το οποίο τότε ονομαζόταν Twitter.

Η νέα απόφαση είναι "άκρως τρομακτική", δήλωσε η RSF. Τώρα είναι πιο επείγον από ποτέ η διεθνής διπλωματική κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο για την άμεση απελευθέρωση της Zhang, ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Πνευμονία: Βακτηριακό ένζυμο είναι πιθανό να προκαλεί μοιραίες καρδιακές επιπλοκές [μελέτη]