Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο χυμός πορτοκάλι που καταναλώνεται σε καθημερινή βάση αλλάζει τη γονιδιακή δραστηριότητα που συνδέεται με τη λειτουργία της καρδιάς και του μεταβολισμού.
Στη μελέτη 20 υγιείς ενήλικες έπιναν περίπου 2 φλιτζανάκια χυμό πορτοκάλι 100%, καθημερινά για 2 μήνες.
Επιστήμονες από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μελέτησαν δείγματα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού των συμμετεχόντων. Παρακολούθησαν αλλαγές σε περισσότερα από 1.700 γονίδια εστιάζοντας σε αλλαγές που συνδέονται με φλεγμονή, αρτηριακή πίεση και τον τρόπο που ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος.
Ανακάλυψαν ευρείες αλλαγές στη γονιδιακή δραστηριότητα μετά την κατανάλωση του χυμού. Πολλές από αυτές δείχνουν προς μειωμένη φλεγμονή ή πιο υγιή λειτουργία των αγγείων. Όμως το είδος των αλλαγών ποίκιλλε ανάλογα με το σωματικό βάρος.
Οσοι είχαν φυσιολογικό βάρος έτειναν να έχουν αλλαγές σε γονίδια που συνδέονται με τη φλεγμονή ενώ οι υπέρβαροι είχαν περισσότερες αλλαγές που αφορούσαν τον μεταβολισμό και τη χρήση της ενέργειας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι επιδράσεις ενδεχομένως καθοδηγούνται από τα φλαβονοειδή.
Τα φλαβονοειδή δρουν ως αντιοξειδωτικά και μελέτες έχουν υποδείξει ότι ενδεχομένως συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς.
Η μελέτη ενισχύει τη θεραπευτική δυνατότητα του χυμού πορτοκάλι δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τον μοριακό μηχανισμό πίσω από την επίδραση της χρόνιας κατανάλωσης.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για πολύ μικρή έρευνα και δεν περιέλαβε ρόφημα σύγκρισης καθώς και ότι δεν μπορεί να δείξει ότι ο χυμός καθαυτός προκάλεσε τις αλλαγές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Molecular Nutrition & Food Research.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόνος: Οι καλύτερες στάσεις ύπνου
Ο βασιλιάς Κάρολος κερδίζει τη μάχη με τον καρκίνο και απευθύνει έκκληση για έγκαιρη διάγνωση
Αυξημένοι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει εορτών - Τι γίνεται με εταιρείες εστίασης που δέχονται παραγγελίες