Αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων της πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ζητεί με εγκύκλιό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στην εγκύκλιο της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που παρατίθεται πιο κάτω, δίνεται - μεταξύ άλλων - έμφαση στους ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες.

Όπως επισημαίνεται, πρέπει να ελεγχθούν τα ακόλουθα:

  • Η νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας.
  • Η επάρκεια και καταλληλότητα των χώρων παρασκευής.
  • Ο ορθός και πλήρης εξοπλισμός.
  • Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής.

Θα πρέπει, επίσης, να ελεγχθεί η αυξημένη διακίνηση γευμάτων μέσω οχημάτων κατά την εορταστική περίοδο. Ο υγειονομικός έλεγχος ασκείται σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων και αφορά:

  • Τον χρόνο παράδοσης.
  • Τη θερμοκρασία συντήρησης - μεταφοράς.
  • Την καθαριότητα και υγιεινή του μεταφορικού μέσου.
  • Την τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, όπου απαιτείται.

Έλεγχοι πρέπει να γίνονται και στις αυξημένες ποσότητες αποθηκευμένων πρώτων υλών, πριν και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με στόχο τη διασφάλιση:

  • Της καταλληλότητας των προιόντων.
  • Της ορθής αποθήκευσης (θερμοκρασίες, υγρασία, οργάνωση αποθήκης).
  • Της αποφυγής επιμολύνσεων.
  • Της τήρησης των κανόνων ιχνηλασιμότητας.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωρεά σπέρματος με καρκινογόνο μετάλλαξη: Πώς θα αποτρέψουμε να ξανασυμβεί
Κατάθλιψη: Ποιο σύμπτωμα μπορούν να ''περάσουν'' οι γονείς στα παιδιά [μελέτη]
Απλοί τρόποι να φροντίσουμε την καρδιά μας