Αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων της πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ζητεί με εγκύκλιό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Στην εγκύκλιο της Ειρήνης Αγαπηδάκη, που παρατίθεται πιο κάτω, δίνεται - μεταξύ άλλων - έμφαση στους ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες.
Όπως επισημαίνεται, πρέπει να ελεγχθούν τα ακόλουθα:
- Η νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας.
- Η επάρκεια και καταλληλότητα των χώρων παρασκευής.
- Ο ορθός και πλήρης εξοπλισμός.
- Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής.
Θα πρέπει, επίσης, να ελεγχθεί η αυξημένη διακίνηση γευμάτων μέσω οχημάτων κατά την εορταστική περίοδο. Ο υγειονομικός έλεγχος ασκείται σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων και αφορά:
- Τον χρόνο παράδοσης.
- Τη θερμοκρασία συντήρησης - μεταφοράς.
- Την καθαριότητα και υγιεινή του μεταφορικού μέσου.
- Την τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, όπου απαιτείται.
Έλεγχοι πρέπει να γίνονται και στις αυξημένες ποσότητες αποθηκευμένων πρώτων υλών, πριν και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με στόχο τη διασφάλιση:
- Της καταλληλότητας των προιόντων.
- Της ορθής αποθήκευσης (θερμοκρασίες, υγρασία, οργάνωση αποθήκης).
- Της αποφυγής επιμολύνσεων.
- Της τήρησης των κανόνων ιχνηλασιμότητας.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δωρεά σπέρματος με καρκινογόνο μετάλλαξη: Πώς θα αποτρέψουμε να ξανασυμβεί
Κατάθλιψη: Ποιο σύμπτωμα μπορούν να ''περάσουν'' οι γονείς στα παιδιά [μελέτη]
Απλοί τρόποι να φροντίσουμε την καρδιά μας