Η ποιότητα και ποσότητα υδατανθράκων σε μια διατροφή ενδεχομένως παίζει αποφασιστικό ρόλο στην εμφάνιση άνοιας. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Universitat Rovira i Virgili (URV), του Center for Environmental, Food and Toxicological Technology (TecnATox), και του Pere Virgili Health Research Institute (IISPV).

Ο υγιεινός τρόπος ζωής παίζει ρόλο στη μείωση της νοητικής εξασθένησης και προάγει την υγιή γήρανση.

Λόγω του ρόλου των υδατανθράκων στη γλυκόζη και τον μεταβολισμό ινσουλίνης η ποιότητα και ποσότητα επηρεάζουν σημαντικά τη μεταβολική υγεία και τον κίνδυνο νόσων όπως Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 200.000 ενηλίκων στη Βρετανία που δεν είχαν αρχικά άνοια. Με ερωτηματολόγια αξιολόγησαν τον γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο της δίαιτας καθενός.

Σε 13.25 χρόνια διαπιστώθηκε ότι 2.362 άνθρωποι εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές εντόπισαν τα επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη στα οποία ο κίνδυνος εμφάνισης  άνοιας άρχιζε να αυξάνεται και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δέικτη συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ενώ υψηλότερες τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο.

Διατροφή με χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη συνδέονταν με μείωση κινδύνου για Αλτσχάιμερ κατά 16% και οι υψηλότερες τιμές με αύξηση κατά 14%.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλούσια σε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή, όπως φρούτα, όσπρια ή ολική άλεση μειώνουν ενδεχομένως τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και άνοιας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Epidemiology.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για πόνο στο γόνατο στους ηλικιωμένους
Τρυφερότητα, ωκυτοκίνη και ταχύτερη επούλωση πληγών
Νέο φάρμακο κατά των ανθεκτικών βακτηρίων της φυματίωσης