Ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών είχαν βελτιωμένη επιβίωση όταν πειραματικό φάρμακο9 προστέθηκε σε αγωγή με τη συνήθη χημειοθεραπεία, σε δοκιμή μεσαίου σταδίου στη Λευκορωσία.

Οι 30 γυναίκες στην έρευνα είχαν καρκίνο ωοθηκών ανθεκτικό σε φάρμακα χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα και αυξημένα επίπεδα CA-125 στο αίμα.

Ολες έλαβαν gemcitabine και οι μισές έλαβαν και elenagen, που αναπτύσσεται από την CureLab Oncology, ως ένεση που χορηγείται μια φορά την εβδομάδα.

Ασθενείς στην ομάδα του elenagen έζησαν σημαντικά περισσότερο, με μέση επιβίωση περισσότερο από 25 μήνες έναντι περίπου 13 μηνών με gemcitabine μόνο.

Αρκετές ασθενείς επέζησαν χρόνια πέρα από την αναμενόμενη επιβίωση για την ασθένεια.

Η αντιμετώπιση με elenagen επίσης μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά σχεδόν 60%.

Το Elenagen περιέχει πρωτεΐνη, την p62/SQSTM1 που μειώνει τη χρόνια φλεγμονή και προκαλεί ανοσιακή απόκριση κατά των όγκων.

Tα διαλείμματα στην αγωγή κυμαίνονταν από λιγότερο από 1 μήνα σε περισσότερο από 30, με τη μακρύτερη διάρκεια της αγωγής να συνδέεται στενά με μακρύτερη επιβίωση μετά τη διακοπή της αγωγής.

H εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες δοκιμές στις ΗΠΑ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Gynecologic cancer.

 

 

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου για τη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλόπουλου στο ΚΑΤ
Νέα μέθοδος τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύπτει κρυφές συσχετίσεις σε βιοϊατρικά δεδομένα
Τελετή έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας