«Ανθίζω, Καρπίζω, προχωρώ» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης φωτογραφίας της δρ Δέσποινας Κατσώχη η οποία εμπνέεται από το τρίπτυχο Άνοιξη, Γυναίκα και Φύση και ιχνηλατεί όσα προσδιορίζουν τη γυναικεία ταυτότητα με στόχο την ενδυνάμωσή της προκειμένου να βαδίσει σε νέες δημιουργικές λεωφόρους.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 18.30, τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και φιλοξενείται στην αίθουσα «Γ. Αναστασόπουλος» στον τρίτο όροφο του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα).
Οι γυναίκες στα έργα της Δέσποινας Κατσώχη, ανασαίνουν, προσφέρουν, μοιράζονται, συντροφεύουν, αγκαλιάζουν, αναζητούν, προσκαλούν και αλληλεπιδρούν ενώ τα λουλούδια της, καλούν να συνειδητοποιήσουμε ότι για να ανθίσουμε πρέπει να ζούμε σε αρμονία με τη φύση, υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που μας θωρακίζει ψυχικά και σωματικά.
Η δρ Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Στα φωτογραφικά της έργα συνδυάζει την επιστημονική της ιδιότητα με την καλλιτεχνική ματιά της ως φωτογράφου.
Την έκθεση επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και μέλος AICA η οποία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στο σημείωμά της: Ολόσωμες γυναικείες φιγούρες μετασχηματίζονται σε σαγηνευτικά άνθη, συγκροτώντας υβριδικές, πολυδιάστατες υπάρξεις. Η φωτογράφος συνδυάζει τις εικόνες της και δημιουργεί μορφές που λειτουργούν ως σύμβολα ενδυνάμωσης - σύγχρονα “θαύματα της φύσης” με έντονη ζωτικότητα. Οι γυναικείες αυτές παρουσίες συνομιλούν με ποιητικές και εικαστικές αναφορές: τις στραμμένες προς το φως ανεξάρτητες γυναίκες-ηλίανθους του William Blake, τη «φεγγαροντυμένη» του Σολωμού, τις γυναίκες-αγωνίστριες του Ρίτσου, αλλά και πολλών νεότερων ποιητών/τριών και κυρίως της παραδοσιακής ποίησης.
Η ελληνική ύπαιθρος αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης για την καλλιτέχνιδα, έναν βιωματικό τόπο όπου η φύση λειτουργεί ως “θεραπευτικό μέσο” για την ψυχή, σαν ένα θαυματουργό ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Μέσα από τις εικαστικές της δημιουργίες, τα θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης και το γυναικείο σώμα δεν καταγράφονται απλώς, αλλά μετασχηματίζονται σε εμπειρία σύγχρονης οπτικής σκέψης, όπου η ευδαιμονία και η αισιοδοξία αναδύονται ως πράξεις αντίστασης απέναντι στα αδιέξοδα και την απαισιοδοξία του σύγχρονου τρόπου ζωής. Στο επίκεντρο αυτής της πρακτικής βρίσκεται η γυναικεία ταυτότητα, ως φορέας μνήμης, απέραντης δύναμης, ψυχικής ανθεκτικότητας, συναισθηματικής νοημοσύνης και αναγέννηση».
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει το μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2026 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας της ΕΣΗΕΑ (Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-16.00)
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ, την οποία η δρ. Κατσώχη ίδρυσε πριν 14 χρόνια. Η ΑΚΟΣ αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους από τη νόσο. Στις δράσεις της συγκαταλέγονται επιστημονικά συνέδρια, έρευνες που σκιαγραφούν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας, πανελλαδικές εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και εκδηλώσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο που προάγουν την αξία της υγιεινής και ισορροπημένης ζωής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θόρυβος από τον δρόμο επηρεάζει άμεσα την καρδιά και τα αγγεία [μελέτη]
Χημειοθεραπεία: Πώς μπορεί να προστατευτεί η καρδιά [μελέτη]
Δωρεάν ιατρική εξέταση λεμφοιδήματος στο Metropolitan Hospital