Η μεγάλη πλειονότητα των γονέων στη Γερμανία θεωρεί τους εμβολιασμούς σημαντικούς και σωστούς, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) για την ετοιμότητα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι μύθοι γύρω από τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα.

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) καταγράφει συστηματικά την ετοιμότητα του πληθυσμού απέναντι στους εμβολιασμούς, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικούς, ψυχολογικούς και πρακτικούς παράγοντες, όπως τα εμπόδια της καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται το ερευνητικό πρόγραμμα IMPRESS (IMpfverhalten verstehen, PReparednESS steigern), το οποίο διερευνά τους λόγους πίσω από τις αποφάσεις για εμβολιασμό. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη τεκμηριωμένων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης των εμβολιασμών στη Γερμανία.

Η διαδικτυακή έρευνα για τον εμβολιασμό διεξάγεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο και περιλαμβάνει τρεις ομάδες: τον γενικό πληθυσμό, άτομα με σύσταση εμβολιασμού για γρίπη και γονείς παιδιών κάτω των επτά ετών.

Η περίοδος συλλογής δεδομένων εκτείνεται σε τρία χρόνια (2025–2027). Τα πρώτα στοιχεία για τη στάση των γονέων παρουσιάστηκαν την 1η Ιουνίου, βασισμένα σε υποανάλυση 617 γονέων παιδιών κάτω των επτά ετών.

Οι γονείς υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς

Η ανάλυση δείχνει ότι η αποδοχή των εμβολιασμών είναι ιδιαίτερα υψηλή στους γονείς παιδιών ηλικίας από πέντε έως επτά ετών. Σε αυτή την ομάδα, περίπου εννέα στους δέκα θεωρούν τους εμβολιασμούς (μάλλον) ασφαλείς.

Στους γονείς παιδιών κάτω των πέντε ετών η αποδοχή είναι ελαφρώς χαμηλότερη, περίπου οκτώ στους δέκα, παραμένει όμως υψηλή. Επίσης, η εμπιστοσύνη στους παιδίατρους είναι ισχυρή, καθώς οκτώ στους δέκα γονείς δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις ιατρικές συστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις για εμβολιασμό.

Η εξέταση του κοινωνικού περιβάλλοντος έδειξε ότι το 80% των γονέων αναφέρει πως τα μέλη της οικογένειας υποστηρίζουν τον εμβολιασμό. Παράλληλα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι και άλλοι γονείς εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Το 98,8% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει λάβει ήδη σύσταση εμβολιασμού από παιδίατρο για το παιδί του.

Πηγές:
Ινστιτούτο Robert Koch (RKI)

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλείται συσκευασία με έτοιμη σαλάτα από τον ΕΦΕΤ
Αγαπηδάκη: Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής αλλάζει τον χάρτη της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα
Εκδήλωση στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" για τη διακοπή καπνίσματος