Πολλές γυναίκες και πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η μάστιγα των γυναικών και η πιο κοινή αιτία αναπηρίας. Επιπλέον, η καρδιακή νόσος που παρατηρείται στις γυναίκες συχνά δεν είναι ακριβώς η ίδια με την καρδιακή νόσο στους άνδρες. Μπορεί να είναι πιο δύσκολη η διάγνωση και  η θεραπεία.

Αυτά τα γεγονότα οδηγούν σε δύο κοινές (και μερικές φορές τραγικές) λανθασμένες πεποιθήσεις που έχουν πολλές γυναίκες και οι γιατροί τους: Ότι οι γυναίκες δεν παθαίνουν εύκολα καρδιακές παθήσεις και όταν το κάνουν, η πάθηση συμπεριφέρεται σαν την καρδιακή νόσο στους άνδρες.

Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ συχνές στις γυναίκες, αλλά και ότι όταν οι γυναίκες πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, συχνά αυτές ενεργούν πολύ διαφορετικά από ό,τι στους άνδρες. Η μη κατανόηση αυτών των δύο θεμελιωδών αληθειών οδηγεί σε πολλούς θανάτους και αναπηρίες  γυναίκες με καρδιακές παθήσεις.

Ένας από τους χειρότερους δολοφόνος των γυναικών

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την American Heart Association, 6 στις 10 γυναίκες δήλωσαν ότι η κύρια απειλή για την υγεία τους ήταν ο καρκίνος του μαστού. Μόνο 1 στους 10 δήλωσε ότι ήταν καρδιοπάθεια.

Αλλά το 1999, ενώ ο καρκίνος σκότωνε 264.000 Αμερικανίδες (από τις οποίες 41.000 πέθαναν από καρκίνο του μαστού), οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκότωσαν σχεδόν διπλάσιες (513.000) και γίνεται η ίδια ιστορία κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο από το 1984, περισσότερες γυναίκες από άνδρες έχουν πεθάνει από καρδιακές παθήσεις.

Πολλοί γιατροί δεν το καταλαβαίνουν. Λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, θεωρούν ότι η καρδιακή νόσος αποτελεί σοβαρή απειλή για τους ασθενείς τους. Ακόμα χειρότερα, λιγότερο από το ήμισυ όλων των γυναικών που λαμβάνουν τακτική ιατρική φροντίδα λένε ότι οι γιατροί τους δεν τις έχουν συμβουλέψει ποτέ για το πώς να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά

Ίσως το πιο ενοχλητικό από όλα: τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και η ίδια η καρδιακή νόσος μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα ιατρικά εγχειρίδια περιγράφουν την "τυπική" καρδιακή νόσο (δηλαδή, αυτήν που οι άντρες αποκτούν), οι γιατροί συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα όταν τα βλέπουν σε ασθενείς τους. Το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι τόσο συχνές στις γυναίκες και συγχρόνως υποτιμούνται και παρερμηνεύονται τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους γιατρούς τους, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Εάν είστε γυναίκα, πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και ειδικά πώς «συμπεριφέρονται» οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες. Τα παρακάτω είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες, που πρέπει να γνωρίζουν αυτές.

Παράγοντες Κινδύνου Καρδιάς στις Γυναίκες: Οι "κλασικοί" παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις αφορούν γενικά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Αλλά εάν είστε γυναίκα, υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Συμπτώματα καρδιακής νόσου στις γυναίκες: Οι γυναίκες που πάσχουν από καρδιακή νόσο εμφανίζουν συχνά συμπτώματα διαφορετικά από τους άνδρες - και οι γιατροί τους μπορεί να παραπλανηθούν από αυτές τις διαφορές. Ως γυναίκα, πρέπει να γνωρίζετε τους τρόπους με τους οποίους τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα που περιγράφονται στο εγχειρίδιο του γιατρού σας.

Ασθένεια στεφανιαίας αρτηρίας σε γυναίκες: Η στεφανιαία νόσος (CAD) είναι η πιο κοινή καρδιακή νόσος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, η CAD μπορεί να συμπεριφέρεται στις γυναίκες με τρόπους που προκαλούν έκπληξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς σε λάθος δρόμο.

Καρδιακή ανεπάρκεια στις γυναίκες: Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κοινή καρδιακή πάθηση που έχει επίσης μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά στις γυναίκες. Αν είστε γυναίκα που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, πρέπει να ξέρετε.

Άλλες καρδιακές παθήσεις που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις γυναίκες: Εκτός από την CAD και την καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν αρκετές άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις που παρατηρούνται στις γυναίκες που μπορεί να είναι αινιγματικές ή παραπλανητικές για τους γιατρούς. Αυτές περιλαμβάνουν δυσαυτονομίες, αίσθημα παλμών, ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία, σύνδρομο ορθοστατικής ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) και προπλασία της μιτροειδούς βαλβίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα