Αν θέλετε να χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά, παρατηρήστε τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε. Εντοπίστε αυτά που χρειάζεται να αλλάξουν και ενσωματώστε στον τρόπο ζωής σας τις παρακάτω αρχές.

Περιορίστε τις θερμίδες

Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει διπλάσιες θερμίδες από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα. Περιορίστε τροφές υψηλές σε λιπαρά, επιλέξτε προϊόντα με μειωμένα λιπαρά και θερμίδες, περιορίστε τα ορεκτικά και αφαιρέστε το λίπος από το κρέας.

Θα πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας προϊόντα με λιγότερες θερμίδες, όπως φρούτα και λαχανικά. Καλή επιλογή είναι και οι τροφές πλούσιες σε ίνες. Προσπαθήστε να στραφείτε από το άσπρο στο μαύρο ψωμί ή επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως για το πρωινό.

Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων

Το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί όσο περνάνε τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα και σνακς. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και δεν νιώθουμε κορεσμό.

Περιορίστε τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις λιπαρές τροφές, τα γλυκά και επιλέξτε φρούτα και λαχανικά.

Προσέξτε τι πίνετε

Διακόψτε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη καθώς και τα οινοπνευματώδη και αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι, καφέ ή ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Τα ποτά με ζάχαρη προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη δίαιτα

Να θυμάστε τις αρχές της ισορροπημένης δίαιτας, δηλαδή να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα) μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Δραστηριοποιηθείτε

Το να γίνετε πιο ενεργός δεν σημαίνει αναγκαστικά να ιδρώνετε σε ένα γυμναστήριο. Μπορείτε αντί για το γυμναστήριο να ακολουθήσετε τις παρακάτω ιδέες:

  • Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο κάθε εβδομάδα σε αυτές
  • Ενσωματώστε περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή
  • Αγοράστε ένα μετρητή βημάτων και μετρήστε τα βήματα που κάνετε καθημερινά

Άλλος καλός τρόπος να γίνετε περισσότερο δραστήριοι είναι να εστιάσετε στο να περνάτε λιγότερο χρόνο καθισμένοι. Στο σπίτι περιορίστε το χρόνο που παρακολουθείτε τηλεόραση, ή που κάθεστε μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στη δουλειά, να κάνετε τακτικά διάλειμμα και αν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον συνάδελφο να περπατάτε μέχρι το γραφείο του αντί να στέλνετε e-mail.

Αποφύγετε τις γρήγορες δίαιτες

Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα θα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορεί αρχικά να αδυνατίσετε αλλά μακροπρόθεσμα θα φανεί δύσκολο να την ακολουθήσετε. Συχνά τέτοιες δίαιτες είναι πολύ στερητικές, ενώ δεν παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Τέτοιες δίαιτες είναι όσες υπόσχονται γρήγορο και εύκολο τρόπο αδυνατίσματος, υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές ‘καίνε λίπος’, προωθούν την κατανάλωση μιας ή δυο τροφών, έχουν πολλούς κανόνες για το πώς να τρώτε και ακούγονται ‘πολύ καλές για να είναι αληθινές’.

Η δίαιτα γιο-γιο

Πολλοί άνθρωποι που αδυνατίζουν έχουν την τάση να ξαναπαίρνουν βάρος αργότερα. Μπορείτε να περιορίσετε την πιθανότητα αυτή με το να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και στις διατροφικές συνήθειες. Η τακτική σωματική άσκηση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Οι παρακάτω παράγοντες που είναι σημαντικοί για την απώλεια βάρους είναι οι μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η τακτική σωματική άσκηση, οι ρεαλιστικοί στόχοι, το τακτικό ζύγισμα και η στήριξη από φίλους και οικογένεια.

Αν και κανείς δεν θα υποδείκνυε ότι οι δίαιτες γιο-γιο είναι καλές, υπάρχουν λίγες αποδείξεις ότι είναι βλαβερές για την υγεία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της αυτοπεποίθησης και της κινητοποίησης.

Αναγνωρίστε ότι στο διάστημα αμέσως μετά μια δίαιτα είστε σε αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους και θα χρειαστεί να πάρετε συγκεκριμένα βήματα για να το αποφύγετε.

Να θυμάστε να ζυγίζεστε τακτικά. Αν προσέξετε το βάρος σας να αυξάνει, ενεργήστε αμέσως. Μην αφήσετε μια μικρή έλλειψη να γίνει μεγάλο πρόβλημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού