Όλοι ξέρουμε πως ο πιο δημοφιλής τρόπος να υπολογίσουμε κατά πόσο το βάρος μας είναι φυσιολογικό είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός μας. Κι όμως, αν πιστέψουμε τα αποτελέσματα αυτού του απλού υπολογισμού, εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο θεωρούνται από υπέρβαροι, μέχρι και παχύσαρκοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς υγιείς. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ΔΜΣ δεν υπολογίζει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, συνεπώς είναι εύκολο να λάβουμε παραπλανητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος αναστήματος λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, που είναι ιδιαίτερα μυώδης, μπορεί να θεωρηθεί υπέρβαρος βάσει του ΔΜΣ του, ενώ το ποσοστό σωματικού λίπους του να είναι πολύ χαμηλό.

Με ποιους τρόπους, όμως, μπορούμε να υπολογίσουμε αν έχουμε το σωστό βάρος; Ας ρίξουμε μια ματιά σε τέσσερις μεθόδους που ίσως είναι πιο ακριβείς…

Περίμετρος της μέσης

Αν έχετε περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Τυλίξτε μια μεζούρα γύρω από την μέση σας, λίγο πιο πάνω από τα οστά των γοφών, δηλαδή κοντά στον αφαλό σας, και μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας. Για την μέση γυναίκα, μια υγιής μέτρηση είναι λιγότερο από 89 εκατοστά, ενώ για τους άντρες το όριο βρίσκεται στα 101 εκατοστά.

Παλμοί της καρδιάς εν ώρα ανάπαυσης

Τοποθετήστε δύο δάχτυλα σε κάποιο σημείο που να μπορείτε να ακούσετε τους παλμούς σας – συνήθως πάνω στον καρπό ή στον λαιμό σας – και μετρήστε τους χτύπους της καρδιάς σας για ένα λεπτό. Οτιδήποτε ανάμεσα στους 60 και τους 100 θεωρείται φυσιολογικό. Όσο πιο χαμηλός είναι ο αριθμός, σε τόσο καλύτερη φυσική κατάσταση βρίσκεστε. Αν δεν γυμνάζεστε, οι παλμοί σας θα είναι ανεβασμένοι, καθώς η καρδιά σας θα αναγκάζεται να δουλεύει πιο έντονα.

Ποσοστό του σωματικού λίπους

Σε αντίθεση με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, το ποσοστό του σωματικού μας λίπους μας αποκαλύπτει πόσο περιττό λίπος έχουμε στο σώμα μας, ξεχωριστά από την μυϊκή μας μάζα. Για τις γυναίκες, φυσιολογικό ποσοστό θεωρείται οτιδήποτε ανάμεσα σε 20% και 32%. Στους άντρες, οτιδήποτε ανάμεσα σε 18% με 24%. Μπορείτε να κάνετε μία λιπομέτρηση για να ανακαλύψετε το ποσοστό του σωματικού σας λίπους—μια διαδικασία στην οποία ένα μηχάνημα στέλνει ηλεκτρισμό σε όλο σας το σώμα, ώστε να υπολογίσει πόσο λίπος έχετε σε σχέση με μυϊκή μάζα. Μετά τα αποτελέσματά σας, μπορείτε πιο εύκολα να οργανώσετε τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε στον τρόπο ζωής σας.

Βασικός μεταβολικός ρυθμός

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μας υπολογίζει παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, το φύλο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητάς μας αλλά και την ηλικία, για να υπολογίσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε όταν το σώμα μας είναι θεωρητικά ανενεργό. Επίσης, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες θα χρειαστεί να κόψουμε από την καθημερινή μας διατροφή για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου