Περίοδος γιορτών. Αυτό σημαίνει διασκέδαση, συγκεντρώσεις, έξοδοι, μπουφές με λαχταριστές λιχουδιές ή …παραπάνω κιλά και πόντοι γύρω από τη μέση. Πώς όμως θα αποφύγετε τη συσσώρευση περιττών κιλών και πώς θα περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων;

Μερικές συμβουλές διατροφής θα σας δείξουν πώς θα διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, ενώ ταυτόχρονα θα ευχαριστηθείτε και τις γιορτές:

Αντικαταστήστε τα παχυντικά υλικά

Μαγειρέψτε διατηρώντας την καλή γεύση, έχοντας όμως παράλληλα λιγότερες θερμίδες φέτος, αντικαθιστώντας υλικά με έξυπνο τρόπο. Χρησιμοποιείστε πολτό από φρούτα ή γιαούρτι στη θέση του βουτύρου. Σε συνταγές της περιόδου των γιορτών, δυο ασπράδια αυγών μπορούν να πάρουν τη θέση ενός ολόκληρού αυγού.

Μαγειρεύετε με τυρί; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί με λιγότερα λιπαρά.

Φάτε...

Το να παραλείπετε γεύματα όταν ετοιμάζεστε για τα γεύματα των γιορτών θα σας δημιουργήσει μεγάλη πείνα. Έτσι, καταναλώστε λίγες πρωτεΐνες και ίνες πριν το πάρτι. Μπορείτε να προτιμήσετε ένα αυγό και τοστ ή γιαούρτι και ένα κομμάτι φρούτο.

Προτιμήστε τροφές που αγαπάτε

Όταν αρχίσει η γιορτή να είστε επιλεκτικοί. Χαρείτε τις τροφές για τις οποίες 'τρελαίνεστε' και τις βρίσκετε μόνο μια-δυο φορές το χρόνο. Τα υπόλοιπα εδέσματα που βρίσκετε ανά πάσα στιγμή όλη τη χρονιά, μπορείτε να τα παραλείψετε.

Ισορροπήστε το πιάτο του πάρτι

Μην ξεχάσετε να βάλετε στο πιάτο σας τρόφιμα πλούσια σε ίνες, γαρίδες, κρακεράκια ολικής αλέσεως ή πρωτεΐνες, δίπλα στο μικρό κομμάτι γλυκού.

Απομακρυνθείτε από τον μπουφέ

Μόλις σερβιριστείτε από τον μπουφέ, απομακρυνθείτε και αρχίστε να μιλάτε με τους άλλους καλεσμένους. Όχι μόνο θα συσφίξετε τις σχέσεις σας, αλλά θα τρώτε με χαλαρώτερους ρυθμούς.

Πιείτε...

Ευχαριστηθείτε τα μη αλκοολούχα ποτά μεταξύ των αλκοολούχων. Έτσι θα μείνετε ενυδατωμένοι και, ταυτόχρονα, μέσα στο εορταστικό πνεύμα.

Διασκεδάστε

Διασκεδάστε με άλλο τρόπο, αφήνοντας το φαγητό…στην άκρη. Να είστε ενεργητικοί στο σπίτι, να χορεύετε, να πηγαίνετε περιπάτους ή υπαίθριες δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να περιληφθεί ακόμα και ο…χιονοπόλεμος.

Κινηθείτε

Το πρόγραμμα άσκησης... δεν βρίσκεται σε διακοπές. Εσείς βρίσκεστε! Ακόμα και αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε το ρυθμό άσκησης, μπορείτε παρόλα αυτά να κάνετε την άσκηση προτεραιότητα. Να έχετε στόχο να ασκείστε για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες, περπατώντας στην περιοχή σας, ανεβαίνοντας γρήγορα τα σκαλιά ή κάνοντας ποδήλατο.

Κάψτε αυτές τις παραπάνω θερμίδες και μην τις συσσωρεύετε.

Δοκιμάστε μερικά από αυτά τα tips διατροφής για τις γιορτές, και θα βοηθήσετε να διατηρήσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς αρνητικές συνέπειες στη σιλουέτα σας.

 

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου