Βασίζεται σε μια επινόηση του γιατρού Νταντάμο, που αφορά στο συσχετισμό μεταξύ διατροφής και ομάδας αίματος ενός ατόμου. Η θεωρία της δίαιτας σύμφωνα με τις ομάδες αίματος φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα στον μέσο αμερικανό πολίτη και η δημοτικότητα της δίαιτας ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς.

Βασικές Αρχές

Η δίαιτα αυτή υποστηρίζει ότι κάθε άτομο αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα, από άποψη γενετικής και γι αυτό το λόγο οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Βασίζεται στην ύπαρξη των 'λεκτινών', μιας κατηγορίας πρωτεϊνών, οι οποίες προκαλούν συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε διάφορα όργανα ή συστήματα του σώματος.

Κάθε άτομο λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες 'λεκτίνες', οι οποίες προκαλούν συγκόλληση ερυθρών κυττάρων σε άτομα της δικής του ομάδας αίματος. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή δημιουργούνται τέσσερις διαφορετικές δίαιτες για τις τέσσερις ομάδες αίματος.

Άποψη επιστημονικής κοινότητας

Το θεωρητικό υπόβαθρο της δίαιτας είναι ατεκμηρίωτο, καθώς εάν πραγματικά ίσχυε, στα άτομα τα οποία κατανάλωναν τρόφιμα από απαγορευμένη ομάδα, η υποτιθέμενη συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων θα προκαλούσε θρομβώσεις, αρτηριακά εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, ακόμα και αναστολή της λειτουργίας κάποιων οργάνων.

Η θεωρία των 'λεκτινών' δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά, ενώ και οι ίδιοι οι εισηγητές της δίαιτας δεν την υποστηρίζουν με κάποια μελέτη ή πείραμα. Εξάλλου, ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων (π.χ.

γαλακτοκομικά) σίγουρα δεν ωφελεί τα άτομα που εφαρμόζουν τη δίαιτα αυτή.

Τα άτομα που την ακολουθούν συνήθως δεν χάνουν βάρος κι αν παρατηρηθεί απώλεια βάρους οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής κι όχι σε κάποια 'μαγική' αλληλεπίδραση.

Πιθανές παρενέργειες

'Ελλειψη βιταμινών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου