Πίνετε πράσινο τσάι και αυξήστε την θερμογένεση!

Πρόσφατη μελέτη των Dulloo και συνεργατών έδειξε ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού και συγκεκριμένα οι κατεχίνες (EC), (ECG), (EGC) και (EGCG) συνεισφέρουν στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού, υποβοηθώντας τις 'καύσεις'.

Τρώτε  τακτά και συχνά γεύματα!

 Ένα ημερήσιο σιτηρέσιο με θερμιδική απόδοση 2.000 θερμίδων για παράδειγμα, είτε χωριστεί σε 3 είτε σε 5-6 γεύματα, αποδίδει τις ίδιες θερμίδες. Όταν όμως υπάρχει καταμερισμός σε 5-6 μικρότερα γεύματα καθημερινά (π.χ.

πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό) τότε υπάρχουν μικρές (και όχι μεγάλες) διαβαθμίσεις στα επίπεδα του σακχάρου του οργανισμού και κυρίως της ινσουλίνης, πράγμα σημαντικό για τη μεταβολική μας πορεία και τις καλές 'καύσεις'.

Η καφεΐνη βοηθά στο αδυνάτισμα;

Μπορεί η καφεΐνη να έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές έρευνες για την παχυσαρκία μαζί με άλλες εργογόνες ουσίες (π.χ. εφεδρίνη), η δράση της όμως στο μεταβολισμό είναι μικρή και ας μην περιμένει κάποιος να αδυνατίσει πίνοντας καφέ.

Η δε διουρητική της δράση (που υφίσταται μόνο σε μεγάλες ποσότητες καφέ) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπολογιστεί ως αρωγός στο αδυνάτισμα.

Το νερό δεν μας αδυνατίζει όμως….

Μέσω του νερού, ο οργανισμός μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, αποβάλλει άχρηστα μεταβολικά παραπροϊόντα, ενώ παράλληλα μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα. Παραταύτα θα ήταν άτοπο να ισχυριστεί κάποιος, ότι το νερό βοηθά το αδυνάτισμα και ειδικότερα την απώλεια λιπώδους ιστού.

Προσοχή στα τρόφιμα που διαφημίζονται ως άπαχα!

Άπαχο τρόφιμο δεν σημαίνει τρόφιμο χωρίς θερμιδική απόδοση. Πολλά άπαχα προϊόντα εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων προκειμένου να κερδίσουν τη χαμένη τους γεύση. Αυτό τους προσδίδει άμεσα θερμιδικό περιεχόμενο, που όμως συχνά είναι λιγότερο επιβαρυντικό από το αν το προϊόν εμπεριείχε λίπος.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αναφέρουν, συχνά λεπτομερέστατα, την περιεκτικότητα τους σε θερμιδογόνα συστατικά, αλλά και σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Καθημερινή άσκηση

Το να γυμναστεί κάποιος εντατικά για δυο ώρες μια φορά στις δεκαπέντε ημέρες δεν έχει καμία απολύτως αξία, ίσως δε να τον οδηγήσει και σε μικροτραυματισμούς.

Αντιθέτως, κάποιος που καθημερινά γυμνάζεται, έστω και 30 λεπτά, ωφελεί μέγιστα τον οργανισμό του σε ποικίλους τομείς της υγείας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τη διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]