Αν μια από τις αποφάσεις σας για την νέα χρονιά ήταν να βελτιώσετε την διατροφή σας, χρειάζεται προσοχή. Μην πέσετε στην παγίδα δημοφιλών, απαγορευτικών διατροφών, που με τον καιρό θα σας κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Η νέα σας διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να σας προσφέρει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που έχει ο οργανισμός σας ανάγκη.

Και φέτος, οι δύο διατροφές που οι ειδικοί έβαλαν στην κορυφή των πιο ισορροπημένων, ασφαλών και αποτελεσματικών… δεν μας εκπλήσσουν καθόλου. Είναι δύο διατροφές που αγαπάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια: η DASH και η Μεσογειακή. Και οι δυο τους βασίζονται στην κατανάλωση όσο λιγότερο επεξεργασμένων τροφών. Και οι δύο είναι αρκετά προσαρμόσιμες στις ανάγκες του καθενός. Και οι δύο βασίζονται σε άφθονα φρούτα και λαχανικά.

Τελευταία στην λίστα βρέθηκε η πολύ δημοφιλής δίαιτα Keto, η οποία αναγκάζει τον ακραίο περιορισμό υδατανθράκων, και την κατανάλωση τροφών υψηλών σε λιπαρά. Αυτό είναι ένα πλάνο που, κατά τους ειδικούς, κανείς δεν μπορεί να κάνει για αρκετό καιρό. Και αυτό είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό μιας σωστής δίαιτας: η σταθερότητα. Και, εκτός αυτού, αν μια δίαιτα που προωθεί την υγεία και το χάσιμο βάρους λέει στους ανθρώπους που την ακολουθούν να καταναλώνουν μπέικον… μάλλον μας είναι λίγο δύσκολο να την πάρουμε πολύ στα σοβαρά, δηλώνει ένας διατροφολόγος.

Οι διατροφές (40 στο σύνολο) κρίθηκαν με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους:

  • Πόσο εύκολο ήταν να παραμείνουμε πιστοί σε αυτές
  • Πιθανότητες βραχυπρόθεσμης απώλειας βάρους
  • Πιθανότητες μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους
  • Αποτελεσματικότητα στην διαχείριση συμπτωμάτων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Η DASH και η Μεσογειακή διατροφή, για ακόμη μια φορά, θεωρήθηκαν οι καλύτερες σε κάθε κατηγορία, καθώς δεν είναι περιοριστικές, αλλά ενθαρρύνουν το άτομο να μην καταναλώνει επεξεργασμένα τρόφιμα, και να βάζει στο πιάτο του νόστιμες και υγιεινές συνταγές, που προσφέρουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ υπάρχει η παρουσία άλιπης πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών. Αυτό που κάνει τα αποτελέσματα ακόμα καλύτερα είναι το γεγονός ότι έχουν περατωθεί αναρίθμητες μελέτες με σκοπό να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των δύο αυτών πλάνων διατροφής, και τα ευρήματα ήταν πάντα θετικά.

Το πρόβλημα με τις πολύ δημοφιλείς (και, αναπόφευκτα, λάθος στις περισσότερες περιπτώσεις) διατροφές είναι ότι εμφανίζουν άμεσα αποτελέσματα. Κάτι που είναι λογικό, καθώς με τους εξωφρενικούς περιορισμούς τους, το άτομο δεν καταναλώνει αρκετές θερμίδες για να συντηρηθεί ο οργανισμός του, με αποτέλεσμα να χάσει γρήγορα κιλά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπακούει σε τέτοιους περιορισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ με μία δίαιτα όπως η Μεσογειακή, η καλή διατροφή γίνεται συνήθεια, κομμάτι της καθημερινότητας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης