Ορισμένες τροφές είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες, που η ενέργεια που σπαταλά ο οργανισμός μας για να τις χωνέψει, τις κάνει πρακτικά να μην μας φορτώνουν με… τίποτα. Προφανώς, λαμβάνουμε τα οφέλη τους και τα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά οι θερμίδες τους μάλλον είναι (σχεδόν) αμελητέες στα γεύματά μας. Ποιες τροφές είναι αυτές;

Μήλα

Περιέχουν βιταμίνες και αρκετές φυτικές ίνες, αλλά μια κούπα θα μας προσφέρει μόλις 57 θερμίδες. Οι θερμίδες που εν τέλει όμως λαμβάνουμε είναι πολύ, πολύ λιγότερες.

Ρόκα

Μισή κούπα φύλλα ρόκας περιέχει μόνο 3 θερμίδες—μέσα στις οποίες βρίσκουμε γενναίες δόσεις βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και καλίου.

Σπαράγγια

Μία κούπα σπαράγγια περιέχει 27 θερμίδες, και 70% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη Κ. Επιλέξτε τα μωβ σπαράγγια για να λάβετε και πολύτιμες ανθοκυανίνες.

Παντζάρια

Τα παντζάρια μας προσφέρουν μόλις 59 θερμίδες ανά κούπα, και μας βοηθούν να ρίξουμε φυσικά την αρτηριακή μας πίεση.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, με 31 σε μία κούπα, και μας προσφέρει περισσότερο από το 100% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε μέσα σε μια μέρα, όπως και πολλά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Ζωμός

Υπάρχουν πολλά είδη ζωμού – προτιμούμε πάντα αυτούς που φτιάχνουμε μόνοι μας, ή τυποποιημένα προϊόντα με λιγότερο αλάτι – και σπάνια μας προσφέρουν περισσότερες από 12 θερμίδες ανά κούπα.

Καρότα

Τα καρότα μας προσφέρουν 53 θερμίδες ανά κούπα, και περισσότερο από το 400% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε σε μία ημέρα. Συνεπώς, προσπαθήστε να τα ενσωματώσετε στην διατροφή σας σχετικά συχνά.

Κουνουπίδι

Το λατρεμένο μας κουνουπίδι δεν περιέχει περισσότερες από 25 θερμίδες ανά κούπα, αλλά μας προσφέρει πάρα πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Σέλερι

Ίσως το πιο γνωστό “τρόφιμο με μηδέν θερμίδες”, το σέλερι είναι εξωφρενικά χαμηλό: 18 μόνο θερμίδες ανά κούπα.

Αγγούρι

Μισή κούπα με φέτες αγγουριού θα μας προσφέρει μόνο 8 θερμίδες, αλλά και δροσερή γεύση στην σαλάτα μας.

Σκόρδο

Μην ντρέπεστε το σκόρδο στο φαγητό—είναι εξαιρετικά υγιεινό, και δεν μας φορτώνει με θερμίδες. Συγκεκριμένα, μια σκελίδα έχει μόλις 5!

Γκρέιπφρουτ

Με την ιδιαίτερή του γεύση και τα γνωστά του οφέλη για τον οργανισμό, το γκρέιπφρουτ σίγουρα δεν μας φορτώνει και με πολλές θερμίδες. Μόλις 52 ανά φρούτο.

Μαρούλι iceberg

Μία κούπα μαρουλόφυλλα – η βάση για μια τέλεια σαλάτα, ίσως – μας δίνει μόνο 10 θερμίδες. Κάτι που βγάζει νόημα, αν θυμηθούμε ότι το μαρούλι είναι κατά μεγάλο κομμάτι του νερό, όπως και το αγγούρι.

Μανιτάρια

Εκπληκτικά για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης, λειτουργούν ως αντικαταστάτης του κρέατος σε συνταγές, και δεν μας δίνουν περισσότερες από 15 θερμίδες ανά κούπα.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια, με την ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση τους έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, αλλά μόλις 19 θερμίδες ανά κούπα.

Φράουλες

Γίνεται ένα τόσο γλυκό φρούτο να είναι χαμηλό σε θερμίδες; Κι όμως, γίνεται, επειδή οι φράουλες έχουν λιγότερες από 50 θερμίδες ανά κούπα.

Σπανάκι

Τα φύλλα σπανακιού μας προσφέρουν πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως ο σίδηρος και βιταμίνες Α και Κ. Και όλα αυτά με 7 θερμίδες ανά κούπα.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι κατά βάση νερό (και πολύτιμα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο!) και δεν μας δίνει περισσότερες από 46 θερμίδες ανά κούπα.

Κολοκυθάκι

Το κολοκυθάκι μπορεί να χωρέσει σε τόσες πολλές συνταγές – μπορούμε να φτιάξουμε και low-carb “μακαρόνια” από αυτό – και μας δίνει μόλις 18 θερμίδες ανά κούπα.

Μυρωδικά και μπαχαρικά

Τα περισσότερα μυρωδικά ή μπαχαρικά που δίνουν τέλεια γεύση στο φαγητό μας (και μας προσφέρουν και αντιοξειδωτικά) δεν περιέχουν περισσότερες από 5 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η απώλεια της γιαγιάς μπορεί να επηρεάσει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''