Ξέρετε πως η καθημερινή κατανάλωση ενός γλυκίσματος επιπλέον, κατά τη διάρκεια των γιορτών, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους κατά μισό κιλό; Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά σε 10 χρόνια από τώρα θα έχετε πάρει 5 κιλά σε σχέση με τώρα, χωρίς να το έχετε καταλάβει (με την προϋπόθεση ότι η διατροφή παραμένει σταθερή τον υπόλοιπο καιρό, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο).

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν 2-2,5 κιλά κατά τη διάρκεια των εορτών, εξαιτίας των γλυκών και των μεγάλων γευμάτων. Εξάλλου, οι μέρες αυτές είναι γεμάτες με parties, οικογενειακές συγκεντρώσεις, πολύ φαγητό και ποτό, αλλά και με πολύ λίγη ‘βοήθεια’ για να αντισταθείτε στους πειρασμούς.

Αν όμως διατηρήσετε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή, θα νιώθετε καλύτερα, θα απολαύσετε τις γιορτές και θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε το βάρος σας, μετά από αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό ακριβώς δεν χρειάζεται πανικός, αλλά κάποια μικρά βήματα που μας επιτρέπουν ανώδυνη επαναφορά του συνηθισμένου βάρους μας.

Με άλλα λόγια, το μόνο που δεν έχουμε ανάγκη την …επόμενη ημέρα είναι νηστεία!

Μην παραλείπετε γεύματα

Πολλοί πιστεύουν ότι αν παραλείψουν το πρωινό και το μεσημεριανό, εξοικονομούν αυτές τις θερμίδες για το δείπνο. Μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά η τακτική αυτή επιφέρει αδυναμία, κόπωση, κακή διάθεση και πιθανότατα έναν επίμονο πονοκέφαλο που μπορεί να σας καταστρέψει τη βραδιά.

Επιπλέον, όταν είστε πολύ πεινασμένοι και συνάμα ‘περιστοιχισμένοι’ από εδέσματα με πολλές θερμίδες, είναι αναπόφευκτο ότι θα καταναλώσετε πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες αντιστοιχούν στα γεύματα που παραλείψατε. Ένα καλό πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, θα σας χαρίζουν ζωντάνια και ενέργεια καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καταναλώστε τρόφιμα που σας αρέσουν

Κανένας δεν θέλει να στερείται, οπότε δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι πίτας ή ένα μπισκότο – όχι όμως και τα δύο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να καταναλώσει μικρές ποσότητες από αγαπημένες (πιθανότατα πλούσιες σε θερμίδες) τροφές, χωρίς όμως να υπερβάλλετε!

Ελέγξτε το πιάτο σας

Όταν συγκεντρώνεται μια παρέα ή οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι, το φαγητό σερβίρεται συνήθως...με φτυάρι! Προτιμήστε μια μικρή μερίδα για αρχή, ώστε να συμπληρώσετε αργότερα με κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε.

Πιο αργά!

Ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποια λεπτά για να καταλάβει ότι το στομάχι μας γεμίζει, με αποτέλεσμα να τρώμε μεγάλη ποσότητα φαγητού στο χρονικό αυτό διάστημα. Δεν χρειάζεται να τρώτε τεράστιες μπουκιές! Σερβίρετε μικρές μερίδες στο πιάτο σας, αφήστε κάτω τα μαχαιροπήρουνα μεταξύ των μπουκιών και πιείτε λίγο νερό.

Χαλαρώστε και απολαύστε τη γεύση και την υφή του φαγητού.

Πιείτε αρκετό νερό

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ήπια αφυδάτωση μοιάζει με το αίσθημα της πείνας. Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής αυτής της κατάστασης είναι η κατανάλωση αρκετού νερού. Να έχετε ένα με δύο ποτήρια νερό πριν πιείτε αλκοόλ, αλλά και άλλο ένα μεταξύ ποτών, ώστε να ελέγξετε και την κατανάλωση αλκοόλ (κατα προτίμηση κρασί ή μπύρα).

Κρατήστε υγιεινά σνακ για τη δουλειά

Να έχετε πρόχειρα κάποια υγιεινά σνακ (φρέσκα φρούτα, μπάρες δημητριακών, σταφίδες κ.α.) στον εργασιακό σας χώρο, όταν οι συνάδελφοι αρχίζουν να φέρνουν διάφορες λιχουδιές, που ως επί το πλείστον δεν υστερούν σε θερμίδες και λιπαρά.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Παρότι οι γιορτές συνιστούν μια υπερδραστήρια περίοδο, φροντίστε να μην ξεκουραστείτε αποκλειστικά στον...καναπέ (ή το κρεβάτι). Περπατήστε, κάντε βόλτες με τα πόδια για να αγοράσετε δώρα, κάντε τα ψώνια σας χωρίς αυτοκίνητο, ασκηθείτε.

Θα αλλάξει η διάθεσή σας, θα ηρεμήσετε και θα μπείτε περισσότερο στο κλίμα των γιορτών.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού κάποιες φορές. Ακόμα όμως και αν θεωρείτε ότι το παρακάνατε, μην τιμωρείτε τον εαυτό σας. Απλά, προσπαθήστε να περιορίσετε λίγο τις μερίδες σας τις επόμενες μέρες, χωρίς να παραλείπετε γεύματα, και να φάτε πιο υγιεινά.

Θα ισοσταθμίσετε έτσι το πλεόνασμα θερμίδων χωρίς να κάνετε... νηστεία μετά τις γιορτές!