Οι περισσότεροι από εμάς, ενώ δίνουμε καθημερινές... εξετάσεις στο θέμα της πολυπόθητης απώλειας σωματικού βάρους, στο τέλος, μένουμε πάντα 'μετεξεταστέοι'! Δοκιμάζουμε καινούργιες δίαιτες, απαγορεύουμε στον εαυτό μας όλα όσα μας αρέσουν, ελπίζοντας ότι έτσι θα ανταμειφθούμε με οφέλη στη σιλουέτα μας, αλλά, κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη ζυγαριά, αποτέλεσμα δεν βλέπουμε!

Το πρόβλημα των κιλών, και ειδικά η παχυσαρκία που αποτελεί μία νόσο-μάστιγα της σύγχρονης εποχής, είναι περίπλοκο, εξαρτάται από μία ποικιλία παραγόντων-όπως η το περιβάλλον, η κληρονομικότητα, η κουλτούρα και οι συνήθειές μας-και δεν υπακούει σε απλές, απαγορευτικές 'διατάξεις' του εγκεφάλου μας...

Το 'μυστικό' του Dr. StevenBlair

Δύο από τους παράγοντες που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι στη μάχη εναντίον των κιλών είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η απουσία σωματικής άσκησης. Στο μεν θέμα του φαγητού, οι ειδικοί σήμερα είναι κατηγορηματικοί: η στέρηση, τονίζουν, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού αυτά που μας παχαίνουν δεν είναι, μεμονωμένα, τα αγαπημένα μας τρόφιμα-φαγητά, γλυκά ή αναψυκτικά- αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα εντάσσουμε στο διατολόγιό μας.

Αντί, δηλαδή, να διακρίνουμε τα τρόφιμα και ποτά σε 'καλά' και 'κακά', καλύτερα να ξεχωρίσουμε τις συνήθειές μας σε καλές και κακές. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που δεν απαγορεύει τίποτα, αλλά επιβάλλει το μέτρο στις ποσότητες, είναι μία άριστη συνήθεια, που ευνοεί τόσο τη σιλουέτα, όσο και την υγεία μας.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της σωματικής δραστηριότητας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο 'κατηγορηματικά'. Γιατί, όπως υπογραμμίζει και ο Dr. Steven Blair, διακεκριμένος καθηγητής στο τμήμα Exercise Science & Epidemiology/Biostatistics του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και επιστημονικός υπεύθυνος των επίσημων οδηγιών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη φυσική δραστηριότητα, 'Καλύτερα να είμαστε λίγο παχουλοί, αλλά σε φόρμα, παρά αδύνατοι και τεμπέληδες'!

Μετά από χρόνια ερευνών, ο καθηγητής Blair τονίζει σήμερα πως είναι πολύ πιο σημαντικό για την υγεία μας να είμαστε σε φόρμα, παρά να έχουμε κάποια κιλά παραπάνω! Επισημαίνοντας, μάλιστα, το ρόλο της καλής φυσικής κατάστασης στη μείωση των κινδύνων που προκύπτουν από την παχυσαρκία, εξηγεί πως, όποιος μπορεί να περπατά έντονα για μισή ώρα, είναι πιο υγιής από τους συνομηλίκους του που δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο! Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί ότι αρκεί μία ήπια άσκηση, όπως ένας περίπατος με ζωηρό περπάτημα, μισή ώρα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούμε, στη συνέχεια, να απολαύσουμε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες το αγαπημένο μας γλυκό ή αναψυκτικό!

Μερικά ακόμη χρήσιμα μυστικά

  • Παχυσαρκία είναι η αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστά άνω του φυσιολογικού, σε βαθμό τέτοιο που επηρεάζεται αρνητικά η υγεία και ευεξία του ανθρώπου.1
  • Η παχυσαρκία, προκαλείται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε.
  • Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 (ΣΔ2), οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η υπέρταση, το έμφραγμα και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου.2



Ευχαριστούμε την κα Ελίνα Ιωάννου, MSc, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου.

Πηγές:
1.WHO, 1998, National Institutes of Health 1998
2.Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - WHO

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα