Η έρευνα απομένει να αποδείξει αν υπάρχει απόλυτη σχέση μεταξύ διατροφής και έξαρσης της ψωρίασης, αλλά ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν ότι η αποφυγή ορισμένων τροφών προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ορισμένοι άνθρωποι με ψωρίαση είναι πεπεισμένοι ότι αυτό που τρώνε επηρεάζει τον τρόπο που φαίνεται το δέρμα τους.

Μπορεί να είναι αλήθεια αλλά δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη.

Ειδικός δήλωσε ότι αν βρείτε ότι κάτι που τρώτε επιδεινώνει τα συμπτώματα δεν βλάπτει να το αποβάλλετε από τη διατροφή σας.

Η προσωπική σας δίαιτα

Ακολουθούν οκτώ τροφές και αναψυκτικά που αναφέρονται από ανθρώπους ότι πιθανόν προκαλούν την έξαρση της νόσου.

  • Αλκοόλ. Πρώτα σταματήστε το αλκοόλ καθώς ανοίγει τα αγγεία στο δέρμα. Τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν είτε πίνετε ελαφρά είτε μέτρια.
  • Junk foods. Το πρόχειρο φαγητό τείνει να είναι υψηλό σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και εξευγενισμένα άλατα που προάγουν τη φλεγμονή.
  • Άλλη αιτία αποφυγής είναι ότι έχουν πολλές θερμίδες και μικρή θρεπτική αξία και άνθρωποι με ψωρίαση συχνά έχουν προβλήματα βάρους. Αν έχετε ψωρίαση αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Το επιπλέον βάρος προστίθεται.
  • Κόκκινο κρέας. Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά. Ένα είδος, το αραχινοδικό οξυ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα επειδή εύκολα μετατρέπεται σε φλεγμονώδη ουσία. Να περιλάβετε στη λίστα τα λουκάνικα και το μπέικον.
  • Γαλακτοκομικά. Περιέχουν αραχινοδικό οξυ. Το αγελαδινό γάλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους επειδή περιέχει καζεΐνη που έχει συνδεθεί με φλεγμονή. Οι κρόκοι αυγών επίσης έχουν πολύ αραχιδονικό οξύ.
  • Ορισμένα λαχανικά. Ορισμένοι αναφέρουν ότι πιπεριές, πατάτες και ντομάτες επιδεινώνουν την ψωρίαση. Περιέχουν σολανίνη, μια ουσία που έχει φανεί πως προκαλεί πόνο σε ορισμένους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν κάποιος αποφύγει αυτά τα λαχανικά μειώνει τα συμπτώματα.
  • Εσπεριδοειδή. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να φέρει έξαρση. Τα εσπεριδοειδή είναι κοινό αλλεργιογόνο. Δείτε αν η αποφυγή τους βελτιώνει το δέρμα. Η απαγόρευση αφορά και τα παράγωγα, όπως το χυμό λεμονάδας.
  • Γλουτένη. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα ψωρίασης σε ορισμένους με ευαισθησία στη γλουτένη βελτιώθηκαν μετά την αποφυγή της. Έρευνες συνεχίζονται, αλλά η ιδέα ότι ασθενείς ωφελούνται από διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μεικτές. Ακόμα και αν έχει αποτέλεσμα είναι δύσκολο να ακολουθηθεί.
  • Καρυκεύματα. Ορισμένοι άνθρωποι με ψωρίαση βρίσκουν τα καρυκεύματα εχθρό. Ιδίως την κανέλα, το κάρυ, την πάπρικα και το κέτσαπ. Ουσίες τους μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
     

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο