Μελίνα Καριπίδου, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Παιδικού & Εφηβικού Διαβήτη Παίδων ΜΗΤΕΡΑ 

Ενυδάτωση

Το καλοκαίρι οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται, λόγω της ζέστης και των αυξημένων δραστηριοτήτων. Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στην αφυδάτωση, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία γενικότερα. Επιπλέον, όμως επηρεάζει και τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Εκτιμάται ότι οι ελάχιστες ανάγκες σε υγρά είναι περίπου 2 λίτρα ημερησίως, και συστήνεται να καλύπτονται κατά κύριο λόγο από την κατανάλωση απλού νερού. 

Οι ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε υγρά, ανάλογα με την ηλικία τους, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

  1–2 ετών 2-3 ετών 4-8 ετών 9-13 ετών 14-18 ετών
Υγρά 5 ποτήρια 5 ποτήρια 6-7 ποτήρια 8-10 ποτήρια 10-12 ποτήρια
Νερό 3–4 ποτήρια 3–4 ποτήρια 4-5 ποτήρια 6-8 ποτήρια 8-10 ποτήρια

Να θυμάστε πως ένα παιδί ή έφηβος που κάνει έντονη φυσική δραστηριότητα χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερο νερό. Επίσης, τα ροφήματα με καφεΐνη (καφές, μαύρο τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, κ.ά.) θα πρέπει να αποφεύγονται από τα παιδιά, ενώ ας ληφθεί υπόψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ, η οποία άλλωστε απαγορεύεται για τους ανήλικους, μπορεί να είναι ζημιογόνος.

Τα υπόλοιπα υγρά που μπορεί να καταναλώνουν τα παιδιά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το αν περιέχουν υδατάνθρακες ή όχι. Από τη μια, λοιπόν, είναι αυτά που δεν περιέχουν υδατάνθρακες, όπως ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά light ή zero, αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι, κ.ά), κρύο τσάι light ή zero, ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη. Από την άλλη, είναι όσα περιέχουν υδατάνθρακες, όπως γάλα, αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμοί, ενεργειακά ποτά με ζάχαρη, τσάι με ζάχαρη, και χρειάζεται συνεπώς να καλυφθούν με μονάδες ινσουλίνης.

Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε ΠΑΝΤΑ τις ετικέτες των τροφίμων και των ποτών! Έχετε υπόψη ότι για τα υγρά που έχουν περιεκτικότητα μικρότερη από 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 ml (ή αντίστοιχη ενέργεια μικρότερη από 12 kcal/100 ml) θεωρείται ότι δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες.

Παγωτά

Το παγωτό ανακηρύσσεται μάλλον το αγαπημένο και τιμώμενο γλύκισμα του καλοκαιριού για τα παιδιά. Η αύξηση όμως στην κατανάλωσή του δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος άλλων ομάδων τροφίμων, ειδικότερα των φρούτων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση παγωτού θα πρέπει να καλύπτεται ΠΑΝΤΑ με ινσουλίνη. Ακόμη και τα παγωτά με 0% ζάχαρη και 0% λίπος περιέχουν υδατάνθρακες!

Όπως και στο προηγούμενο σημείο, αναδεικνύεται η σημασία του να διαβάζετε ΠΑΝΤΑ τις ετικέτες των τροφίμων. Για τα παγωτά χύμα εκτιμήστε ότι περιέχουν περίπου 30 γραμμάρια (ή αλλιώς 2 ισοδύναμα) υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Σνακ πριν τη θάλασσα

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνυφασμένες με τη θάλασσα, από την οποία συνήθως τα παιδιά δεν θέλουν να βγουν! Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνιούνται και να αμελούν να ελέγχουν τη γλυκόζη του αίματός τους. Είναι αναμενόμενο λόγω της δραστηριότητας να πέφτουν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η κατανάλωση κάποιου σνακ με υδατάνθρακες. Πρακτικές και εύγεστες λύσεις, οι οποίες περιέχουν 15 γραμμάρια (ή 1 ισοδύναμο) υδατανθράκων αποτελούν 1 φρούτο ή 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ή 1- 2 κριτσίνια.

Το Τμήμα Παιδικού & Εφηβικού Διαβήτη, του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, είναι πλήρως στελεχωμένο από εξειδικευμένη ομάδα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και πολύχρονη εμπειρία στο Σακχαρώδη Διαβήτη και η οποία αποτελείται από 3 παιδιάτρους – διαβητολόγους, ψυχολόγο – εκπαιδεύτρια σακχαρώδη διαβήτη, διαιτολόγο, παιδοδοντίατρο, νοσηλεύτριες – εκπαιδεύτριες σακχαρώδη διαβήτη και συνεπικουρείται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]