Αν υποφέρετε συχνά από καούρες, ίσως έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια κατάσταση κατά την οποία οξέα του στομάχου ή ορισμένες φορές και χολή, αναρροφώνται (παλινδρομούν) στον οισοφάγο, ερεθίζοντάς τον και προκαλώντας δυσφορία και δυσάρεστη γεύση.

Η χρόνια ΓΟΠ μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του οισοφάγου, έλκη και ενδεχομένως αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου.

Τόσο οι απλές καούρες όσο και η ΓΟΠ μπορούν να περιοριστούν σημαντικά με εφαρμογή ορισμένων απλών αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Ειδικότερα:

  • Αν είστε υπέρβαρος, χάστε βάρος.
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα - 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα.
  • Εντοπίστε ποια τρόφιμα σας ενοχλούν και αποφεύγετε την κατανάλωσή τους. Τρόφιμα που προκαλούν συχνά ενοχλήσεις είναι: λιπαρά – τηγανητά - καυτερά φαγητά, αλκοόλ, ορισμένα όξινα φρούτα και λαχανικά (π.χ. πορτοκάλι, ντομάτα), σοκολάτα, μέντα, σκόρδο κρεμμύδι, καφεΐνη.
  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από ένα γεύμα – περιμένετε τουλάχιστον 2-3 ώρες.
    Ανεβάστε την κλίση του κρεβατιού σας με τοποθέτηση κάποιου στηρίγματος (δεν συστήνεται η χρήση μαξιλαριών).
  • Φοράτε χαλαρά ρούχα και μη σφίγγετε πολύ τη ζώνη σας.
  • Μη σκύβετε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, ειδικά μετά από γεύμα.
  • Μην καπνίζετε.

Σημείωση: Οι παραπάνω συμβουλές είναι γενικές, δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Για εξατομικευμένες συμβουλές ή αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ζητήστε τη συμβουλή ειδικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο