Σίγουρα είναι δύσκολο για τους γονείς να πείσουν τα μικρά παιδιά τους να τρώνε καθημερινά τις ποσότητες των φρούτων και των λαχανικών που προτρέπουν οι ειδικοί. Ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς πολλές φορές δεν καταναλώνουν τις ενδεικνυόμενες ποσότητες. Και όμως θα πρέπει να προσπαθήσουν να το καταφέρουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους, γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι η βάση για μια καλή υγεία και ως ενήλικες.

Σε αυτήν την προσπάθεια σίγουρα θα βρουν πολλά εμπόδια και πρώτα τη διαφήμιση.

Οι επιχειρήσεις δαπανούν πολλά χρήματα για να μας πείσουν για τα γλυκά, τις τηγανητές πατάτες και τα μπέργκερ. Και είναι πραγματικά αντιφατικό, από τη μία να δεχόμαστε καθημερινά μηνύματα για την ανάγκη να έχουμε μία σωστή διατροφή και από την άλλη να βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με διαφημίσεις, που τα καλούν να πίνουν και να τρώνε τρόφιμα που δεν είναι καλά για την υγεία τους.

Η απάντηση είναι απλή: τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μία σωστή διατροφή, που με τη σειρά της εξασφαλίζει ...υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει από καιρό αναφέρει, ότι η σωστή διατροφή θα πρέπει να προβλέπει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε ενέργεια, αλλά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες και άλλες ουσίες που το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται για να παραμείνει υγιές.

Μία άλλη μελέτη ανέβασε τον πήχη, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέντε μερίδες δεν είναι αρκετές και επισήμαναν ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον επτά μερίδες ανά ημέρα. Όπως προκύπτει από πολλές έρευνες, τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αποτρέπουν μία καρδιαγγειακή νόσο ή τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πόσο ρεαλιστικό είναι να περιμένουμε από τους ανθρώπους να τρώνε επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα; Αρκετοί άνθρωποι λένε είναι δύσκολο να βρουν το χρόνο, ενώ σε περιόδους κρίσης σαν και αυτήν που περνάνε, το κόστος για μία τετραμελή οικογένεια δεν είναι αμελητέο. Για τους πρώτους, οι διαιτολόγοι απαντούν, ότι το σημαντικό δεν είναι η συχνότητα της κατανάλωσης - αλλά το συνολικό ποσό που είναι σημαντικό.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι αν έχετε να επιλέξετε το είδος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα λαχανικά είναι ακόμα καλύτερα από ό, τι τα φρούτα, επειδή περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και αυτό σημαίνει ότι και οικονομικά η κατανάλωση δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Σημαντική είναι επίσης και η ποικιλία. Προσπαθήστε να μην τρώτε το ίδιο είδος των λαχανικών όλη μέρα, κάθε μέρα. Είναι ευκολότερο να τρώτε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά.

Φυσικά, το δύσκολο είναι να πείσετε και τα παιδιά σας να προτιμούν την συγκεκριμένη τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιό τους. Πώς θα το καταφέρετε; Σίγουρα το επιχείρημα ότι τα λαχανικά είναι υγιεινά, δεν είναι καθόλου πειστικό όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός φρούτου και μίας σοκολάτας.

Στον αγώνα να προσθέσετε στο διαιτολόγιο του παιδιού σας φρούτα και λαχανικά, πρέπει να είστε υπομονετικοί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τους δίνετε τη δυνατότητα επιλογής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναγκάζετε ευθέως ένα παιδί να φάει τη συγκεκριμένη τροφή. Αν στο παιδί δεν αρέσει ένα λαχανικό, δεν είναι τόσο σημαντικό. Προσπαθήστε να τους προσφέρετε ένα άλλο. Άλλωστε η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Μπορεί επίσης να το προσφέρετε με ένα διαφορετικό μαγείρεμα, π.χ. πουρέ λαχανικών ή με την προσθήκη και άλλων τροφών, όπως τυρί.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη