Εάν έχετε νιώσει ποτέ καούρα (αλλιώς γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), θα ξέρετε πόσο ενοχλητική μπορεί να γίνει.

«Περίπου το 40% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από ένα τουλάχιστον πεπτικό πρόβλημα», αποκαλύπτει η διατροφολόγος Lily Soutter εξ ονόματος του Nexium Control. «Επίσης, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η καούρα, επανέρχονται, ειδικά αν δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων».

Επιπτώσεις της καούρας

Εάν η καούρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σας, δεν είστε μόνοι.

«Η συχνή καούρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής», λέει. «Στην πραγματικότητα, μια συστηματική ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα, είχαν υψηλότερο ποσοστό απουσίας από την εργασία.

Τα καλά νέα είναι ότι η καούρα μπορεί συχνά να μετριαστεί με αλλαγές στη διατροφή σας, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσουν.

Αρκετές τροφές, όπως τα κρεμμύδια, είναι ευρέως διαδεδομένο ότι προκαλούν καούρα. Άλλα μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά για την επίπτωση τους στο στομάχι. Ιδού ποια τρόφιμα προκαλούν καούρα, εκτός των γνωστών.

Γάλα

Προτιμάτε το γάλα ως ρόφημα κατευναστικό για το στομάχι; «Οι άνθρωποι θεωρούν ότι το γάλα καταπραΰνει την καούρα, αλλά αυτό δεν ισχύει για το πλήρες», αποκαλύπτει η Soutter. Από μια πρόσφατη μελέτη, το 38% των συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν συμπτώματα καούρας μετά την κατανάλωση πλήρους γάλακτος.

Ανθρακούχο νερό

Χωρίς ζάχαρη και καφεΐνη, το ανθρακούχο νερό αποτελεί καλή επιλογή αν θέλετε να πιείτε ένα αναψυκτικό. Σωστά; Δυστυχώς όχι. Φαίνεται ότι, τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να γίνουν εφιάλτης για τους πάσχοντες από καούρες.

«Τα αναψυκτικά μπορούν να “χαλαρώσουν” τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα», λέει η Soutter. «Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ανθρακούχα ποτά είχαν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων καούρας».

Αλκοόλ

Εντάξει, παραδεχόμαστε ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. «Το αλκοόλ είναι μια κοινή αιτία για την καούρα», λέει η Soutter.

Είναι ίσως καλύτερο να περιορίσετε την εβδομαδιαία κατανάλωσή σας αλκοόλ, αντί να μειώσετε την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα των ποτών που πίνετε.

Σοκολάτα

Μπορεί να μη θέλετε να σβήσετε τη σοκολάτα από τη λίστα για το σουπερμάρκετ, αλλά, δυστυχώς, αυτή μπορεί να αποτελέσει λόγο καούρας. Για αυτό ίσως να φταίνε οι μεθυλξανθίνες της σοκολάτας, οι οποίες σχετίζονται με την καφεΐνη και φαίνεται να αποδυναμώνουν τη βαλβίδα. Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να χαλαρώσει τον μυ που ελέγχει την παλινδρόμηση οξέος.

Αβοκάντο

Η κρεμώδης υφή αυτού του αλμυρού καρπού, μας έχει κάνει να τον αγαπάμε, αλλά προσέξτε: Ενώ είναι μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, γεμάτη με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα «καλά» λιπαρά, η υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατήρηση τροφίμων στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να ασκήσει πίεση στη βαλβίδα, προκαλώντας παλινδρόμηση στο οξύ του στομάχου.

Τσάι και καφές

Ναι, είναι αλήθεια - τα αγαπημένα σας ζεστά ροφήματα μπορεί να είναι η πηγή της δυσφορίας σας. «Ο καφές πιστεύεται ότι χαλαρώνει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στο οξύ του στομάχου να πάει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα», λέει η Soutter.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές αν δεν αντέχετε χωρίς το ζεστό σας ρόφημα. Τα φυτικά ροφήματα ενυδατώνουν και οι επιλογές ποικίλλουν», λέει η Soutter. «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το χαμομήλι και το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της καούρας και ενώ δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος να μην τα δοκιμάσετε».

Μέντα

Αν και η μέντα παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως γιατροσόφι που ανακουφίζει το στομάχι, οι πάσχοντες από καούρες πρέπει να προσέχουν: η μενθόλη στη μέντα δεν χαλαρώνει μόνο τις αισθήσεις σας. Μπορεί, παρομοίως, να χαλαρώσει τη βαλβίδα στην κορυφή του στομάχου, επιτρέποντας στο οξύ να πάει στον οισοφάγο, δημιουργώντας καούρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;