Ενώ η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, η ελλειπής ενημέρωση για το τι είναι ενυδάτωση και πώς επιτυγχάνεται οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην αξιολογούν επαρκώς την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας νερού.

Η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) εκπόνησε την πρώτη επιστημονική μελέτη στην Ελλάδα σχετικά με την ενυδάτωση και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η επαρκής πρόσληψη σε νερό ανέρχεται στα 2,5 και 2 λίτρα για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα αλλά μπορεί να είναι υψηλότερη όταν ιδρώνουμε πχ κατά την φυσική δραστηριότητα ή όταν κινούμεθα και εργαζόμαστε σε θερμό περιβάλλον.

Το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι στην Ελλάδα καθιστά δυσκολότερη την κάλυψη της ανάγκης ενυδάτωσης καθώς - όπως η έρευνα διαπιστώνει – το καλοκαίρι οι απώλειες σε ιδρώτα είναι περίπου 40% υψηλότερες από ότι είναι το χειμώνα.

Το πόσιμο νερό, δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο ενυδάτωσης. ‘Αλλα ροφήματα όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι, αλλά και τα στερεά τρόφιμα, αποτελούν εξίσου ικανοποιητικές πηγές πρόσληψης νερού. Γι αυτό και η EFSA και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρονται σε συνολική πρόσληψη 2-2,5 λίτρων νερού από όλες τις πηγές, δεν υπάρχει δηλαδή σύσταση για πρόσληψη νερού από συγκεκριμένη πηγή (αυτό προφανώς περιλαμβάνει και το πόσιμο νερό).

Παρά, όμως, την ποικιλία σε πηγές, τα ερευνητικά δεδομένα μαρτυρούν πως τη συνιστώμενη επαρκή πρόσληψη νερού αδυνατεί να φτάσει το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών.

Υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ποικιλίας ροφημάτων (για παράδειγμα, νερό, χυμοί, αναψυκτικά, τσάι, καφές κτλ.) μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής επαρκούς ποσότητας νερού.

Η ισορροπία ανάμεσα στην πρόσληψη και την απώλεια νερού είναι κρίσιμης σημασίας και εξασφαλίζει τη φυσιολογική σωματική και νοητική λειτουργία, σύμφωνα με επίσημα επιστημονικά στοιχεία της EFSA και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (www.europeanhydrationinstitute.org).

Η επαρκής ενυδάτωση είναι επομένως σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της ήπιας αφυδάτωσης (κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης) και να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές δραστηριοτήτες, όπως η άσκηση, η εργασία, η μελέτη και η οδήγηση.

Δραστηριότητες που γίνονται περισσότερο απαιτητικές και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Το αίσθημα της δίψας δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος οδηγός για την πρόσληψη νερού, εφόσον όταν διψάμε έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Η παροχή έγκυρης πληροφόρησης είναι, λοιπόν, απαραίτητη προκειμένου όλες οι ομάδες του ελληνικού πληθυσμού να επωφεληθούν στην καθημερινότητά τους από τα πλεονεκτήματα της σωστής ενυδάτωσης! Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στη ορθή ενυδάτωση των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, δηλαδή παιδιών, εγκύων και ηλικιωμένων.

Πηγές:
Γράφει η Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια