Όπως ανακοίνωσαν σε έρευνα, καπνιστές που έλαβαν μέρος σε αυτήν, η κατανάλωση γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών, τους αποθαρρύνει από το κάπνισμα. Εκτός από το γάλα και το τυρί, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε ότι επιδρά αρνητικά στη γεύση του τσιγάρου, ενώ η γεύση φάνηκε να βελτιώνεται μετά την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καφέ και κρέατος.

Τα ευρήματα ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ‘δίαιτα’ διακοπής του καπνίσματος ή στην ανάπτυξη κάποιας τσίχλας που θα κάνει τα τσιγάρα λιγότερο εύγευστα, δήλωσε ο ερευνητής Joseph Mc Clernon του ερευνητικού κέντρου Duke Center for Nicotine and Smoking Cessation Research.

Η έρευνα είναι η πρώτη που μελετά την επίδραση διαφόρων τροφίμων στη γεύση του τσιγάρου. O ερευνητής δήλωσε πως μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καπνιστών, όπως το να πίνουν ένα ποτήρι κρύο γάλα ή το να αποφεύγουν τη μπύρα θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη την υπόθεση διακοπής του καπνίσματος, καθώς αυτά τα προϊόντα αλλοιώνουν τη γεύση του τσιγάρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Nicotine and Tobaccco Research’. H έρευνα έγινε σε 209 άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να κατονομάσουν τα προϊόντα που επηρέαζαν τη γεύση του τσιγάρου.

Από τους καπνιστές που έλαβαν μέρος στην έρευνα, 19 άτομα δήλωσαν ότι η γεύση επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, 14 άτομα θεωρούν ότι η γεύση επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση χυμών ή νερού και 16 μετά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

44 άτομα δήλωσαν πως η γεύση βελτιώνεται μετά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, 45 μετά την κατανάλωση καφεΐνης και 11 μετά την κατανάλωση κρέατος.

Ο ερευνητής Jed Rose τόνισε πως είναι απαραίτητη η θέληση για διακοπή του τσιγάρου και θεωρεί πως η τροποποίηση της δίαιτας θα πρέπει να συνδυάζεται με τους άλλους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, όπως η τσίχλα και το αυτοκόλλητο νικοτίνης.

Πηγές:
‘Nicotine and Tobaccco Research’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’