Η Ιταλία είναι ήδη μία από τις χώρες της ΕΕ με τις αυστηρότερες απαγορεύσεις καπνίσματος.

Σε ορισμένες πόλεις, η απαγόρευση του καπνίσματος αυστηροποιείται τώρα ακόμη περισσότερο. Η πόλη του Τορίνο απαγόρευσε το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν άλλοι άνθρωποι βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων. Ο δήμαρχος του Τορίνο, Stefano Lo Russo, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως "κοινή λογική".

"Πρόκειται για σεβασμό σε όσους δεν καπνίζουν και, κατά κάποιον τρόπο, επίσης για την προώθηση μιας κουλτούρας σεβασμού", δήλωσε την Τρίτη ο Λο Ρούσο, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (PD - Partito Democratico).

Όποιος παραβιάζει τον κανονισμό αντιμετωπίζει πρόστιμο 100 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει για τα τσιγάρα, τα πούρα, τις πίπες, τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με διάταγμα που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Αναφέρει ότι οι άνθρωποι μπορούν να καπνίζουν κοντά σε άλλους "εάν εκείνοι συναινούν ρητά", ενώ το κάπνισμα στην ύπαιθρο παρουσία παιδιών και εγκύων γυναικών απαγορεύεται πλήρως.

Το Τορίνο δεν είναι η πρώτη μεγάλη ιταλική πόλη που περιορίζει το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους. Το 2021, το Μιλάνο επέβαλε απαγόρευση του καπνίσματος σε στάσεις λεωφορείων, πιάτσες ταξί, γήπεδα, πάρκα και νεκροταφεία.

Σύμφωνα με το νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα δημόσια κτίρια, γραφεία, μπαρ, εστιατόρια, ντίσκο και ξενοδοχεία στην Ιταλία από το 2003, εκτός εάν υπάρχουν εντελώς ξεχωριστοί χώροι καπνίσματος και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού. Η μεταβατική περίοδος διήρκεσε μέχρι το 2005, από τότε το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Όποιος καπνίζει σε δημόσιους χώρους πρέπει να περιμένει πρόστιμο τουλάχιστον 27 ευρώ.

Αν to κάπνισμα γίνεται μπροστά σε παιδιά ή έγκυες γυναίκες, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 600 ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ