Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών. Με λίγα ή περισσότερα χρήματα όλοι θα ξεκλέψουν στιγμές χαλάρωσης σε κάποιο κοντινό ή μακρινό προορισμό και η Ελλάδα αν μη τι άλλο μας προσφέρει πολλές επιλογές.

Ο μήνας αυτός λοιπόν είναι αφιερωμένος σε γεύσεις και εικόνες της Ελλάδας που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε και να απολαύσετε…
Καλό ταξίδι!

Ξεκινώντας το γευστικό μας ταξίδι, οι πρώτοι μας σταθμοί είναι η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. Λάρισα, Μαγνησία και Βοιωτία αποτελούν τους κοντινούς προορισμούς ορισμένων από εμάς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα συναντήσουν τις περιοχές στο δρόμο προς και από τον τελικό προορισμό των διακοπών τους.

Τι θα πρέπει οπωσδήποτε να γευθείτε;;;

1ος σταθμός: Λάρισα

Όλοι οι δρόμοι περνούν από εδώ! Η Λάρισα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας μας και ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα. Κάντε μια στάση για να ξαποστάσετε και μην παραλείψετε να απολαύσετε ένα κομμάτι χαλβά Φαρσάλων.

Μια κατεξοχήν ντόπια συνταγή χαλβά που κάνει τη διαφορά στο είδος του, ενώ το σημείο κατατεθέν του είναι το ημιδιαφανές χρώμα του, οι ξηροί καρποί που περιέχει και η μοναδική γεύση και μυρωδιά της κρούστας από καμένη ζάχαρη που θα σας 'οδηγήσει' κυριολεκτικά σε αυτόν!

Παρασκευάζεται από νισεστέ, βούτυρο ή ελαιόλαδο και αμύγδαλα, συστατικά που καθορίζουν και τη θρεπτική του αξία.

Καθώς οι λιπαρές ύλες αποτελούν βασικό συστατικό του, ανάλογα με το είδος των λιπαρών που θα χρησιμοποιηθούν στη συνταγή αλλάζει και η θρεπτική αξία. Το ζωικό βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ το ελαιόλαδο θα αυξήσει την περιεκτικότητα του χαλβά σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Παράλληλα, στο χαλβά θα συναντήσουμε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και Β3 αλλά και βιταμίνη Ε.

Έξτρα tip! Φροντίστε να μη το παρακάνετε με τη μερίδα, θυμηθείτε πως 2-3 μπουκιές αρκούν ώστε να απολαύσετε τη γεύση και τη γλύκα του! Παράλληλα, μη παραλείψετε την ενυδάτωσή σας στο ταξίδι προς και από Λάρισα, καθώς οι θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές είναι πολύ υψηλές αυτό το μήνα!

2ος σταθμός: Μαγνησία

Κατεβαίνοντας προς Θεσσαλία, φτάνουμε στο νομό Μαγνησίας. Βουνό και θάλασσα, ψάρι και τσίπουρο. Εμείς θα σας προτείνουμε να 'πάρετε τα βουνά' και να ξεναγηθείτε στα χωριά του Πηλίου, για μια ανάσα δροσιάς! Θυμηθείτε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας, λίγη από τη γεύση τους, η οποία συνήθως σφραγίζεται σε ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού! Από τις πιο διαδομένες επιλογές γλυκών μεταξύ των διαιτολόγων, καθώς δεν περιέχουν λιπαρά και μπορούν να σερβιριστούν σε μικρές μερίδες! Θυμηθείτε πως συνδυάζοντας 2-3 κουταλάκια του γλυκού από τα γλυκά αυτά με ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι έχετε ένα δροσιστικό και ισορροπημένο γλυκό.



3ος σταθμός: Βοιωτία

Εδώ μάλλον θα κάνετε στάση για κυρίως γεύμα στη φύση…! Μόνο προσέξτε να είναι ελαφρύ ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε το ταξίδι σας! Διαφορετικά θα σας προτείναμε να σταματήσετε σε ένα τυροκομείο της περιοχής και να πάρετε λίγη από τη γεύση της Βοιωτίας από κάποιο τυρί όπως η Φορμαέλλα Αράχοβας Παρνασσού.

Ημίσκληρο κίτρινο τυρί, από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγμα τους, το οποίο παρασκευάζεται εδώ και έναν αιώνα παραδοσιακά στην περιοχή της Βοιωτίας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά αποδίδει αρκετές θερμίδες οπότε απολαύστε το με μέτρο!

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα