Είναι πολύ ωραίο να διαβάζουμε συμβουλές για σωστή διατροφή και καλύτερη ζωή, αλλά – στην πραγματικότητα – τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να έχουμε πρόγραμμα. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα αν η κουζίνα σίγουρα δεν είναι το αγαπημένο μας δωμάτιο του σπιτιού. Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε την μαγειρική μας πιο διασκεδαστική, και ταυτόχρονα πιο πρακτική, ώστε να μην σπαταλάμε ώρες ολόκληρες παλεύοντας με κατσαρόλες;

Δοκιμάστε κάτι καινούριο

Ψάξτε συνταγές στο internet. Μία τέλεια επιλογή είναι οι σελίδες που σας βρίσκουν συνταγές ανάλογα με τις τροφές που έχετε στο ψυγείο και στα ντουλάπια σας. Διαλέξτε κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει και σας φαίνεται ενδιαφέρον.

Κρατήστε αρχείο

Κρατήστε ένα αρχείο με τις αγαπημένες σας συνταγές, για να τις έχετε πάντα πρόχειρες. Αν χρησιμοποιείτε βιβλίο μαγειρικής, σημειώστε τις αγαπημένες σας συνταγές και επιστρέψτε σε αυτές τακτικά, ή προσπαθήστε να δοκιμάσετε όσες περισσότερες γίνεται. Να θυμάστε ότι η ρουτίνα μπορεί να σώζει ζωές μερικές φορές, μα η ποικιλία είναι πολύ καλύτερη.

Δοκιμάστε προϊόντα εποχής

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να πάρετε φρέσκα (και πιο φτηνά) προϊόντα είναι να επισκέπτεστε κάθε βδομάδα την λαϊκή. Δείτε ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους, δοκιμάστε κάτι καινούριο που δεν έχετε μαγειρέψει ξανά, και αφήστε την φαντασία σας να εκφραστεί ελεύθερα.

Οργανώστε τον χρόνο σας

Ελέγξτε πότε έχετε χρόνο που σας περισσεύει για να μαγειρέψετε, και πράξτε αναλόγως. Ίσως, αν πιέζεστε, να ήταν καλή ιδέα να μαγειρεύετε πολλά γεύματα μαζί – η Κυριακή είναι συνήθως καλή μέρα – και να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να έχετε έτοιμο, σπιτικό φαγητό καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Πάντα λίστα στο σούπερ μάρκετ

Αν έχετε φτιάξει λίστα με μόνο αυτά που χρειάζεστε – και μείνετε πιστοί σε αυτήν – τα ταξίδια σας στο σούπερ μάρκετ θα γίνουν πολύ πιο σύντομα, και θα γυρνάτε στο σπίτι με πολύ λιγότερα ανθυγιεινά σνακ που απλά σας τράβηξαν την προσοχή στα ράφια τους.

Ξεκινήστε την προετοιμασία άμεσα

Με το που γυρίσετε από το σούπερ μάρκετ, είναι μια καλή ιδέα να ξεκινήσετε αμέσως την προετοιμασία του φαγητού. Για παράδειγμα, κόψτε τα λαχανικά για να τα έχετε έτοιμα για χρήση. Χωρίστε τα διάφορα φαγητά σε μερίδες. Θα σας γλυτώσει πολύ χρόνο.

Πάντα να έχετε… προμήθειες

Φροντίστε να μην μένουν ποτέ τα ντουλάπια σας και το ψυγείο σας άδεια. Αυτό θα σας αναγκάσει είτε να καταφύγετε σε φαγητό από έξω, είτε να βγείτε για ψώνια ενώ είστε πεινασμένοι—που είναι πολύ, πολύ κακή ιδέα.

Φτιάξτε επιπλέον φαγητό

Αντί να φτιάξετε μία μόλις μερίδα για να φάτε εκείνη την στιγμή, φτιάξτε περισσότερο φαγητό για να βάλετε στην κατάψυξη, και έχετε λύσει το πρόβλημα του μαγειρέματος για κάποια ιδιαίτερα πιεσμένη μέρα της εβδομάδας.

Μαγειρέψτε με παρέα

Φέρτε φίλους στο σπίτι για να μαγειρέψετε μαζί. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει κάτι διαφορετικό, ή να συνεργαστείτε για ένα πιο πλούσιο γεύμα. Την ίδια στιγμή, θα περνάτε ευχάριστο χρόνο με τους φίλους σας—και μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική εβδομαδιαία συνήθεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης