Το φαγητό είναι αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων του ανθρώπου. Τα γεύματα εκτός σπιτιού αυξάνονται διαρκώς είτε σε μορφή επαγγελματικών γευμάτων, είτε σε μορφή φιλικών γευμάτων, είτε σε μορφή ρομαντικών δείπνων με το σύντροφο.

 Όλες σχεδόν οι έξοδοι εμπεριέχουν γεύμα εκτός σπιτιού. Τα γεύματα εκτός σπιτιού δεν είναι απαραίτητα καταδικαστικά για τη σιλουέτα σας, αλλά οι τροφικές επιλογές πρέπει να είναι προσεκτικές. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου τα γεύματα εκτός σπιτιού να μην μας παχαίνουν.


Το γεγονός ότι θα βγούμε έξω για φαγητό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας καταργούνται με σκοπό να πάρουμε όσο  λιγότερες θερμίδες γίνεται. Κατά αυτόν τον τρόπο, απορρυθμίζεται ο μεταβολισμός, οι ημερήσιες καύσεις μειώνονται πολύ λόγω έλλειψης γευμάτων, ενώ ψυχολογικά και οργανικά η αποχή από το φαγητό για πολλές ώρες οδηγεί αποδεδειγμένα σε υπερκατανάλωση φαγητού και υπέρογκη πρόσληψη θερμίδων.

Μικρά και συχνά γεύματα ανά 2-3 ώρες πριν από το γεύμα εκτός σπιτιού βοηθούν στην αύξηση των καύσεων και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού πολύ σύντομα στο γεύμα που θα ακολουθήσει.

Αποφεύγουμε να παραγγέλνουμε πολλά πιάτα ορεκτικών στο τραπέζι, ειδικά όταν αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (τηγανιτά προϊόντα). Η σαλάτα θα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι και να είναι όσο γίνεται φτωχότερη σε λιπαρά (προσοχή στις σως και στο λάδι).

Η κατανάλωση ψωμιού θα πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται σε μία φέτα. Το κυρίως γεύμα μας καλό θα ήταν να αποτελείται από κάποιο ψητό πρωτεϊνικό τρόφιμο χωρίς τη συνοδεία από πατάτες τηγανιτές. Προτιμήστε σε κάθε περίπτωση το ρύζι ή ακόμα καλύτερα τα ψητά λαχανικά.

Όσο πιο νωρίς τρώτε τόσο λιγότερη η επιβάρυνση. Γεύματα εκτός σπιτιού όπου η κατάκλιση και ο ύπνος ακολουθούν εντός τριώρου, σίγουρα είναι αρκετά επιβαρυντικά.
Αποφύγετε τα αναψυκτικά και προτιμήστε το νερό. Από αλκοολούχα ποτά το κρασί αποτελεί ιδανική λύση, ενώ το κόκκινο κρασί συγκεκριμένα με την αντιοξειδωτική δράση που φέρει σε ποσότητα ενός ή δύο ποτηριών βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τρώμε σε αργό ρυθμό, όμως τα πιάτα καλό είναι να απομακρύνονται από το τραπέζι μόλις νιώσουμε το πρώτο αίσθημα κορεσμού, για να αποφευχθεί κατανάλωση φαγητού πέραν των ποσοτήτων που χρειαζόμαστε.
Μην παρασύρεστε από προσφορές για μεγάλες μερίδες και μην επιλέγετε να τρώτε περισσότερο από όσο θα τρώγατε στο σπίτι.


Το γεγονός ότι προσέχετε τη διατροφή σας δεν σας αποκλείει από εξόδους για φαγητό. Φερθείτε σωστά σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες και απολαύστε γεύματα εκτός σπιτιού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]