Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να βελτιώσουμε την υγεία και τη διατροφή μας είναι να μαγειρεύουμε μόνοι μας. Έτσι, έχουμε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο τι τρώμε, στα υλικά που χρησιμοποιούμε, αλλά και στην ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Αυτό, όμως, απαιτεί χρόνο. Χρειάζεται να προγραμματίσουμε τα γεύματα, να ψωνίσουμε τα υλικά, και ίσως να μαγειρέψουμε τα πιο απαιτητικά και χρονοβόρα φαγητά από το Σαββατοκύριακο, αφήνοντάς τα στην κατάψυξη.

Και, ναι, το ξέρουμε πως ο χρόνος είναι πολυτέλεια, αλλά ας δούμε μερικούς λόγους που αξίζει να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον την Κυριακή μας σε αυτόν τον προγραμματισμό…

Μας βοηθά στα ψώνια

Το ξέρατε πως όταν επισκεπτόμαστε το σούπερ μάρκετ πεινασμένοι και χωρίς να ξέρουμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τι χρειαζόμαστε, απλά καταλήγουμε να αγοράζουμε περισσότερα junk food, αλλά και ακριβά προϊόντα που δεν έχουμε ανάγκη; Συνεπώς, αν προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, σίγουρα θα γλιτώσουμε πολύ χρόνο και χρήμα στα ψώνια—και, όπως μας επιβεβαιώνουν πολυάριθμες μελέτες, ίσως καταφέρουμε να γλιτώσουμε και μερικούς έξτρα πόντους στην περιφέρειά μας.

Μας κάνει να πάρουμε το φαγητό στα σοβαρά

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την απερίσκεπτη υπερφαγία είναι πως παίρνουμε το φαγητό ως δεδομένο. Αν ξοδεύαμε λίγο περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε τι βάζουμε στον οργανισμό μας, πώς το μαγειρεύουμε και από πού προέρχονται τα υλικά που χρησιμοποιούμε, τότε θα εκτιμήσουμε περισσότερο το φαγητό. Θα καταλάβουμε πως είναι μια ανάγκη, αλλά είναι επίσης απόλαυση, δημιουργία και – γιατί όχι; – τέχνη.

Υπάρχει πάντα κάτι έτοιμο

Αυτό είναι κάτι που όλοι μας έχουμε ζήσει, και μετά έχουμε μετανιώσει. Γυρνάμε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στην δουλειά, νιώθουμε ότι πεινάμε και… δεν υπάρχει τίποτα στο ψυγείο. Και κάπως έτσι αναγκαζόμαστε να παραγγείλουμε κάτι εύκολο και γρήγορο, που θα βλάψει την υγεία και το βάρος μας. Αν έχουμε φροντίσει, όμως, από πριν να έχουμε έτοιμα τα υλικά που χρειαζόμαστε (ή, καλύτερα, ένα έτοιμο τάπερ στην κατάψυξη), τότε αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί.

Βοηθά την ψυχολογία μας

Πολλές φορές, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα με το φαγητό, αισθανόμαστε πως το φαγητό είναι ο εχθρός μας. Αν προγραμματίσουμε τα γεύματά μας, τότε θα γνωρίζουμε πως έχουμε φτιάξει νόστιμα και υγιεινά πιάτα που προστατεύουν την υγεία μας, αντί να την καταστρέφουν. Επιπλέον, η δημιουργικότητα που προσφέρει η μαγειρική μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα, πιο παραγωγικοί, και πως κάνουμε ήδη τα σωστά βήματα για να προσέχουμε τον οργανισμό μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας