Δεν γίνεται να μην το παρακάνουμε ποτέ με το φαγητό. Κάποια γιορτή, κάποιο οικογενειακό τραπέζι, ακόμα και κάποια μέρα που όλα μας πήγαν στραβά και ξεσπάσαμε στο ψυγείο μας. Αυτό είναι αναμενόμενο. Τι γίνεται όμως αν συμβαίνει συνέχεια; Υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών, μέσα στις οποίες είναι η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και η καρδιοπάθεια. Πώς θα μπορέσουμε, λοιπόν, να σταματήσουμε την υπερφαγία;

“Πεινάω;”

Είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας. Αν είμαστε πεινασμένοι, τότε θα το καταλάβουμε. Αν δεν αισθανόμαστε τα σωματικά συμπτώματα της πείνας, τότε δεν χρειάζεται να φάμε περισσότερο, και ο λόγος που θέλουμε φαγητό είναι συναισθηματικός. Μπορεί να βαριόμαστε, να είμαστε αγχωμένοι ή θλιμμένοι, και το φαγητό δεν είναι η λύση.

Περισσότερος ύπνος

Συνέχεια φαίνεται να ξεχνάμε πόση σημασία παίζει ο ύπνος στην πείνα μας. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που κοιμούνται μόνο 4,5 ώρες κάθε βράδυ, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 300 περισσότερες θερμίδες στα γεύματά τους. Φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, και είναι σημαντικό να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμά ύπνου, ώστε ο οργανισμός σας να συνηθίσει σε αυτό.

Τρώμε πιο αργά

Όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσες περισσότερες θερμίδες θα καταναλώσουμε μέχρι να προλάβει ο εγκέφαλος να “στείλει σήμα” στο στομάχι ότι φάγαμε αρκετά. Αυτό το σήμα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να σταλεί, άρα είναι σημαντικό να τρώμε αργά, μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερο. Αν μη τι άλλο, όσο πιο αργά τρώτε το φαγητό σας, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Κάνουμε σχέδια

Σενάριο που έχουμε ζήσει αρκετές φορές: Τρώμε, αφήνουμε τα πιάτα και μετά… αρχίζουμε να ψαχουλεύουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια για επιδόρπιο, ή για κάποιο σνακ. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό, καθώς θα ήταν υπερβολή. Μετά το φαγητό, προγραμματίζουμε να κάνουμε κάτι – μπορεί να είναι εντελώς απλό, όπως μια βόλτα στην γειτονιά.

Λίγη απόσταση

Μερικές φορές, αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε, πρέπει να δημιουργήσετε απόσταση. Σπρώξτε το πιάτο μακριά σας μόλις τελειώσετε το φαγητό, και φροντίστε τα μόνα φαγητά που θα βρίσκονται σε κοινή θέα στην κουζίνα σας να είναι φρέσκα φρούτα.

Πολύ νερό

Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι με το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, μπορούμε να ελέγξουμε το πόσο θα φάμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η παρουσία του νερού στο στομάχι ξεκινάει την διαδικασία του εγκεφάλου, ώστε να δώσει στο στομάχι σινιάλο ότι έχει χορτάσει. Πέρα από αυτό, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι – πολλές φορές – η αίσθηση της πείνας είναι απλά ανάγκη για νερό, καθώς δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτά τα δύο στον οργανισμό μας, εκτός κι αν υπάρχει ήδη αφυδάτωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού