Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι μια διατροφή μπορεί να είναι ισορροπημένη και υγιεινή μόνο αν περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Και η ποικιλία πρέπει να είναι εξίσου μεγάλη, καθώς κάθε λαχανικό έχει να μας προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, εκτός από τις φυτικές του ίνες. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα λαχανικά που ξεπερνούν τα υπόλοιπα, καθώς έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας που δεν βρίσκουμε αλλού, και μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να καταπολεμά τις φλεγμονές και να μειώσουν τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. Ποια είναι αυτά;

Σπανάκι

Ίσως το πιο διατροφικά πυκνό από τα λαχανικά. Σε μία μόλις κούπα βρίσκουμε 56% της καθημερινής μας δόσης σε βιταμίνη Α, και 100% της δόσης μας σε βιταμίνη Κ, και όλα αυτά με μόλις 7 θερμίδες. Περιέχει τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως και β-καροτένιο και λουτεΐνη.

Καρότα

Περιέχουν περισσότερο από την τετραπλάσια καθημερινή μας δόση σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά και σημαντικές ποσότητες βιταμινών C και Κ, όπως και καλίου.

Μπρόκολο

Μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, περιέχει τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, προλαμβάνει χρόνιες παθήσεις αλλά και το οξειδωτικό στρες της καρδιάς.

Σκόρδο

Ευρέως γνωστό για τα οφέλη του, αλλά εξίσου ευρέως αντιπαθές για την έντονη μυρωδιά του. Εμείς προτείνουμε να το χρησιμοποιείτε άφοβα και σε όσο μεγάλες ποσότητες θέλετε, καθώς τα οφέλη που έχει για την καρδιά μας είναι σχεδόν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Επιπλέον, η χρήση του στο φαγητό για να ενισχύσει την γεύση, μπορεί να μας βοηθήσει να ελαττώσουμε το αλάτι—άλλος ένας λόγος για να κάνουμε την καρδιά μας χαρούμενη.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ακόμη ένα λαχανικό που ο κόσμος δεν αγαπάει, λόγω της (ομολογουμένως) ιδιαίτερης γεύσης του. Περιέχουν, όμως, μεγάλες δόσεις βιταμινών Α, Κ και C, όπως και φολικό οξύ, μαγγάνιο και κάλιο. Βοηθούν τον οργανισμό μας να αποβάλει τοξίνες πιο εύκολα και, όπως όλα τα σταυρανθή, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. (Και για την γεύση, εμείς προτείνουμε ψήσιμο στον φούρνο, και έπειτα σαλάτα με μια υγιεινή βινεγκρέτ.)

Λαχανίδα

Ναι, είχε γίνει μόδα, και τις μόδες τις αντιμετωπίζουμε με καχυποψία, αλλά τα δεδομένα είναι δεδομένα: η λαχανίδα είναι πολύ υγιεινή. Περιέχει τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, ασβεστίου και χαλκού. Α, ναι, και μια μερίδα καλύπτει την καθημερινή μας δόση σε βιταμίνες Α, Κ και C.

Αρακάς

Ναι, είναι αμυλούχο λαχανικό, που σημαίνει ότι επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο σε σχέση με άλλα λαχανικά. Αυτό δεν τον σταματάει από το να έχει απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό μας, όμως. Περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες ινών, όπως και φυτικής πρωτεΐνης, αλλά και: βιταμίνης Α, C, Κ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη και φολικό οξύ. Συνεπώς, λέμε ένα μεγάλο ναι στον αρακά.

Σέσκουλο

Το σέσκουλο, αυτό το καταπράσινο φύλλο που αποτελεί εκπληκτική βάση για σαλάτα (επειδή το μαρούλι μπορεί να καταντήσει λίγο βαρετό), είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, αλλά προσφέρει ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες Α, C και Κ, όπως και μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Ginger

Θέλετε έναν ακόμα λόγο για να προσθέσετε το ginger με την έντονη γεύση στην ζωή σας; Πώς σας φαίνεται αυτό: Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδιαίτερα βοηθητικές για ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως η αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος, αλλά και ανακούφιση από την ναυτία στις εγκύους. Το ginger, επίσης, μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση στα γλυκά μας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτόμαστε από την ζάχαρη.

Γλυκοπατάτες

Δεν θα σταματήσουμε να λατρεύουμε ποτέ τις απλές, ταπεινές πατάτες (αρκεί να μην τις τηγανίζουμε), αλλά οι γλυκοπατάτες είναι όντως ένας διατροφικός θησαυρός. Περιέχουν μεγάλες δόσεις φυτικών ινών, β-καροτένιο, βιταμίνες C και Β6, κάλιο και μαγγάνιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις