Όλοι μας θέλουμε να βελτιώσουμε την διατροφή μας, αλλά από πού να αρχίσουμε; Μια μικρή μόνο αναζήτηση στο internet θα μας βγάλει τόσες πιθανές δίαιτες, με περιορισμούς, με υποχρεώσεις, με προγράμματα γυμναστικής (και συμβεβλημένες εταιρίες που θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους). Σε όλα αυτά, λοιπόν, εμείς λέμε όχι, και επιμένουμε στους έξι αυτούς απλούστατους κανόνες της καθαρής διατροφής.

Όχι επεξεργασμένες τροφές

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, και φροντίστε να αγοράζετε τροφές όσο πιο κοντά στην φυσική τους κατάσταση γίνεται. Συνεπώς, άφθονα φρούτα και λαχανικά, πηγές άλιπης πρωτεΐνης, αλλά όχι γλυκά, τσιπς, προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιίας.

Ναι στα προϊόντα ολικής

Το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα κλασικά ζυμαρικά καλό θα ήταν να λείπουν από την κουζίνα μας. Ειδικά από την στιγμή που το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής, αλλά και το καστανό ρύζι μπορούν να μας προσφέρουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χωρίς τον κίνδυνο του διαβήτη να καραδοκεί.

Ναι στα φρούτα και τα λαχανικά

Χρειάζεται να το εξηγήσουμε αναλυτικά; Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη να περιέχει περισσότερα φρούτα και λαχανικά η καθημερινότητά μας. Περιέχουν ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και δεν μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.

Όχι στα τεχνητά συστατικά

Χρωστικές, γλυκαντικά και συντηρητικά δεν πρέπει να έχουν θέση στην διατροφή μας. Δεν μας προσφέρουν τίποτα, και μερικές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνα. Συνεπώς, επιμένουμε στα φρέσκα, μη επεξεργασμένα υλικά και διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών.

Ναι στο νερό

Θυμίζουμε ότι όλη η ιστορία με τα οκτώ ποτήρια την ημέρα είναι κάπως φτιαχτή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό. Το έχουμε ανάγκη, και σίγουρα το χρειαζόμαστε περισσότερο από αναψυκτικά (ή από αλκοόλ).

Ναι στο κρέας, αλλά με προσοχή

Ψάξτε εμπόρους που εμπιστεύεστε και γνωρίζετε ότι φέρονται στα ζώα σωστά. Ότι δεν σας παρέχουν κρέας που είναι γεμάτο ορμόνες και αντιβιοτικά. Μια καλή αρχή είναι… το κρεοπωλείο της γειτονιά σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ή να επιλέγετε οργανικά προϊόντα.