Κάθε καλοκαίρι επιθυμούμε να αποκτήσουμε το χρυσαφένιο μαύρισμα ξεχνώντας τις προειδοποιήσεις για τις βλαβερές συνέπειες της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο. Η μόδα εξακολουθεί να μας θέλει μαυρισμένους το καλοκαίρι, παρά τις ενστάσεις των δερματολόγων, οι οποίοι συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις επιβλαβείς συνέπειες της μακράς έκθεσης στον ήλιο.

Στην πραγματικότητα ο ήλιος ενισχύει την παραγωγή της βιταμίνης D και βοηθάει τους ανθρώπους που υποφέρουν από δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο με μέτρο αποτελεί την καλύτερη πρόληψη απέναντι στην οστεοπόρωση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγχρωμοι λαοί της Αφρικής έχουν μηδαμινό πρόβλημα οστεοπόρωσης σε αντίθεση με τους βορειότερους λαούς. Από την άλλη μεριά, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο βλάπτει το δέρμα (εγκαύματα, ερεθισμοί, μελάνωμα, ρυτίδες).



Μπορεί η διατροφή να συμβάλει σε ένα ασφαλές μαύρισμα και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος;
Η διαδικασία του μαυρίσματος ενισχύεται όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε χαλκό και Βιταμίνη C.

Ο χαλκός συναντάται σε τροφές όπως είναι τα τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια. Η Βιταμίνη C εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα.

Για την ελαστικότητα του δέρματος και επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων και των ηλιακών εγκαυμάτων ο ψευδάργυρος είναι ένα συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας.

Περιέχεται στα φασόλια, τα αναποφλοίωτα δημητριακά, τα αβγά, τα καρύδια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε διαδραματίζει επανορθωτικό και αναγεννητικό ρόλο της κυτταρικής μεμβράνης και είναι πολύ ισχυρός ανασχετικός παράγοντας της δράσης των ελεύθερων ριζών.

Βρίσκεται στα λαχανικά με σκουροπράσινα φύλλα, τον κρόκο του αβγού, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο αλλά και το λάδι από το φύτρο του σιταριού.

Τέλος, για την καλή υγεία του δέρματος σημαντική είναι και η πρόσληψη βιταμινών Β που περιέχονται σε μια πληθώρα τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ειδικότερα η βιταμίνη 12
διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αβγά, το γάλα, το τυρί και τα πράσινα λαχανικά.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος