Της  Κωσταλένιας Καλλιανιώτη, MSc

Παρότι τα προϊόντα ολικής άλεσης κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, φαίνεται δυστυχώς ότι δεν κατέχουν ακόμη τη θέση που τους αξίζει στο διαιτολόγιο των κατοίκων των δυτικών χωρών. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης αποτελούν σπουδαίες πηγές ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί σε αρκετές επιστημονικές μελέτες με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Τι είναι η ολική άλεση;

Ενώ η επεξεργασία των περισσότερων σπόρων των σιτηρών πραγματοποιείται αφού έχει αφαιρεθεί μέρος του εξωτερικού τους περιβλήματος, τα τρόφιμα ολικής άλεσης προέρχονται από σπόρους που έχουν αλεστεί ολόκληροι (με όλα τα μέρη του σπόρου), συνεπώς περιέχουν μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διάφορα ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που εμφανίζουν έντονη προστατευτική δράση για τον οργανισμό.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν λοιπόν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο 'όχημα' που θα μας εφοδιάσει με σημαντικά θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη κάθε μέρα, τα οποία, είτε μεμονωμένα είτε συνεργιστικά, μπορούν να προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Σιτηρά ολικής άλεσης

Τα σιτηρά (ή αλλιώς καλούμενα και δημητριακά) αποτελούν από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων και φυτικών ινών στη διατροφή των Ευρωπαίων. Παρότι μέχρι πριν αρκετά χρόνια το σύνηθες ήταν η παραγωγή τέτοιων τροφίμων να προκύπτει από εξευγενισμένα άλευρα (που παράγονταν από το εσωτερικό μόνο μέρος του σπόρου), πλέον, ο ολοένα αυξανόμενος όγκος επιστημονικών δεδομένων που αναδεικνύει τα οφέλη υγείας της κατανάλωσης τροφίμων ολικής άλεσης έχει οδηγήσει τη βιομηχανία τροφίμων προς την παραγωγή ανάλογων προϊόντων.

Με βάση λοιπόν επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται ισχυρά με την προστασία ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η επαρκής κατανάλωσή τους έχει επίσης συσχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Ευρωπαϊκή μελέτη HEALTHGRAIN

Στα πλαίσια της ανάδειξης της αξίας των προϊόντων ολικής άλεσης, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο 'HEALTHGRAIN'. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το 2005 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2010 και έχει αναλάβει να εκτιμήσει την ποιότητα των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων δημητριακών, να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων που θα περιέχουν συστατικά των σιτηρών (όπως φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, ολιγοσακχαρίτες κα) και να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ αυτών των συστατικών και της πρόληψης διαφόρων νοσημάτων.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή κι ένα πρόγραμμα διάδοσης της ευεργετικής επίδρασης της κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης στους επιστήμονες υγείας αλλά και στις βιομηχανίες τροφίμων.

Παρότι είναι ευρέως γνωστό ότι μπορούμε να επωφεληθούμε από την κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως, ο ρόλος τους στην προαγωγή της υγείας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός από τους καταναλωτές. Αναμένονται λοιπόν τα αποτελέσματα τρεχουσών αλλά και μελλοντικών ερευνών, οι οποίες θα συμβάλουν στον προσδιορισμό των συστατικών αλλά και των μηχανισμών στους οποίους αποδίδονται οι ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων αυτών. 

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα