Η φρουκτόζη είχε ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά με τη φήμη του ιδανικού υποκατάστατου της κοινής ζάχαρης. Χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή κάθε είδους διατροφικών προϊόντων για διαβητικούς, όπως σοκολάτες και μπισκότα φρουκτόζης, ενώ δεν άργησε να εξαπλωθεί και σε προϊόντα που απευθύνονταν σε όλες τις καταναλωτικές ομάδες. Η υπερβολική κατανάλωσή της όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση φρουκτόζης, που αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα γίνονται σε πολλούς ανθρώπους αισθητά αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει φρουκτόζη. Αυτά μπορεί να ξεκινούν από αίσθημα φουσκώματος και να φτάνουν μέχρι στομαχικούς σπασμούς και οξεία διάρροια.

Σε κάποιες περιπτώσεις λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να προκληθεί αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταθλιπτικές εκδηλώσεις.

Αιτία; Μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης προκαλούν επιπτώσεις στη λειτουργία του μεταβολισμού όλων των ανθρώπων, επειδή η φρουκτόζη συμβάλλει στην ταχύτερη και σε μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγή λιπαρών οξέων συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, υποστηρίζουν Γερμανοί ειδικοί.

Ωστόσο, ο κίνδυνος που απορρέει από την υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους υγιείς ανθρώπους. Ακόμη και αυτοί ενδέχεται να υποστούν βλάβες στην υγεία τους έπειτα από μακροχρόνια και συστηματική κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας.

Μεταξύ άλλων αρνητικών, η φρουκτόζη μπορεί να αλλάξει τις τιμές των λιπιδίων που περιέχονται στο αίμα και να συμβάλει στο σχηματισμό πρωτεϊνών που προκαλούν αγγειακές βλάβες.

Υπάρχει ασφαλής γλυκαντική ουσία που μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα; Φαίνεται ότι παρά την κριτική που δέχεται, η πιο αθώα είναι η φρουκτόζη, η οποία προέρχεται από φρούτα και μπορεί να δίνει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (όσο και η ζάχαρη), αλλά δεν αυξάνει πολύ το σάκχαρο του αίματος, καθώς απορροφάται πιο αργά από τον οργανισμό σε σχέση με τη ζάχαρη.

Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική χρήση τεχνιτών γλυκαντικών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα προβλήματα, καθώς έχει συχνά τεθεί θέμα ασφάλειας για ορισμένες από αυτές.

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι χημικές ή φυσικές ουσίες που προσφέρουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης χωρίς να έχουν τόσες πολλές θερμίδες όσο αυτή. Επίσης, επειδή τα υποκατάστατα της ζάχαρης είναι πολύ πιο γλυκά από εκείνη, χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα για να δημιουργήσουν το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να διαβάζετε πάντα στις ετικέτες των τροφίμων και των φαρμάκων το ποσοστό της ζάχαρης ή την τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχουν. Επίσης να μην κάνετε κατάχρηση σε τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά (ακόμα και τσίχλες).

Παράλληλα τα παιδιά και οι έγκυες να αποφεύγουν τις τροφές με τεχνητά γλυκαντικά. Και τέλος όσοι κάνετε δίαιτα, να θυμάστε ότι και τα λάιτ προϊόντα με υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να περιέχουν θερμίδες.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία