Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με αφορμή δημοσιεύματα ότι η διασπορά του κορωνοϊού στον Πόρο ξεκίνησε από “φυσικοθεραπεύτρια” που διατηρούσε “εργαστήριο φυσικοθεραπείας” στον νησί, καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είναι φυσικοθεραπεύτρια και συμπερασματικά λειτουργούσε παράνομα εργαστήριο φυσικοθεραπείας στον Πόρο.  

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου αναφέρει τα εξής:

"Το γεγονός αυτό όμως, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη σύλληψη του "ψευτογιατρού", αναδεικνύει σε όλο της το μέγεθος την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας για την αντιποίηση των επαγγελμάτων υγείας, μια αδιαφορία που – όπως αποδείχθηκε – μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των πολιτών.

Για τον Π.Σ.Φ., είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, ένα νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα Υγείας, που διέπεται από ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, μπορεί να εξασκείται με τις ευλογίες της Πολιτείας από οποιονδήποτε.

Πως είναι δυνατόν η Πολιτεία να αναμένει από κάποιον, ο οποίος λειτουργεί εν γνώσει του παρανόμως όταν προσποιείται τον επαγγελματία Υγείας με σκοπό το κέρδος, να είναι ευαισθητοποιημένος στα θέματα δημόσιας Υγείας και στη συγκεκριμένη περίπτωση να τηρεί τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έναντι της COVID-19 στην παροχή υπηρεσιών Υγείας;

Ο Π.Σ.Φ. θυμίζει ότι, πριν ένα χρόνο, με αφορμή την έκρηξη του φαινομένου της παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από άσχετους-επικίνδυνους, έθεσε το ζήτημα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, στο σώμα επιθεωρητών Υγείας και στον εισαγγελέα, ζητώντας τη λήψη μέτρων".

Η αναφορά του Π.Σ.Φ. δε κατέληγε ως εξής:

  • Πώς αδειοδοτούνται και υπό ποιου κανονιστικού πλαισίου διασφαλίζονται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας  (πυρασφάλεια, υγειονομική συνθήκες);
  • Από ποιους παρέχονται και με ποια εχέγγυα οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που επιτρέπουν τους εργαζόμενους να έρχονται σε επαφή με το σώμα και τα άκρα ανυποψίαστων πολιτών;
  • Πως διασφαλίζεται (ιατρική διάγνωση) ότι οι ανυποψίαστοι πολίτες δεν πάσχουν από κάποια σοβαρή νόσο, που δεν επιτρέπει την εφαρμογή μεθόδων μάλαξης ή δεν πάσχουν από κάποιο μεταδοτικό νόσημα, οι πελάτες ή ακόμη και οι εργαζόμενοι στα "κέντρα" αυτά;
  • Ποιος αποφάσισε και με ποιο κανονιστικό πλαίσιο, ότι μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες που αποτελούν κατοχυρωμένες πράξεις φυσικοθεραπευτών ή αισθητικών από τρίτα πρόσωπα και σε ποιους χώρους";

Επίσης πρόσφατα στις 22 Ιουνίου 2020, ο Π.Σ.Φ εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο τόνιζε:

"Ο Π.Σ.Φ. προειδοποιεί το κοινό για το τρομερό κίνδυνο - για τη δημόσια υγεία - που ελλοχεύει η λειτουργία τέτοιων παράνομων χώρων που αυτοαποκαλούνται «θεραπευτήρια» και ιδίως σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο της παγκόσμια πανδημίας του κορωνοϊού, αφού δεν υπάρχει σε αυτά, ούτε ο στοιχειώδης έλεγχος ως προς την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, αλλά και για τη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ο Π.Σ.Φ  έχει σημάνει συναγερμό, εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χορήγησης κωδικών αριθμών δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) από την εφορία, προς  κάθε επιτήδειο και επίδοξο απατεώνα, ο οποίος - στη συνέχεια - παριστάνει τον «θεραπευτή», προβαίνοντας στην αντιποίηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή".

Επειδή η Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και η προστασία της αποτελεί χρέος της Πολιτείας και των Θεσμών της, ο Π.Σ.Φ. ζητά άμεσα από το Υπουργείο Υγείας μέτρα αντιμετώπισης αυτής της επικίνδυνα ανεξέλεγκτης μάστιγας των παράνομων "θεραπευτών".

Κυρίως, θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει την ανεξέλεγκτη χορήγηση κωδικών αριθμών δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) και μπλοκ αποδείξεων και να συνεργαστεί με τον Π.Σ.Φ ,τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το υπουργείο Υγείας για την οριστική εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

 Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 με μια απλή δήλωση στην εφορία ο καθένας να βαφτίζεται “θεραπευτής”.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δηλώνει ότι όλοι  οι φυσικοθεραπευτές μέλη του, είναι επαγγελματίες υγείας και παρέχουν υπηρεσίες με γνώμονα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, ενώ τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας λειτουργούν επίσης με ασφάλεια, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.

Για τους λόγους αυτούς ο Π.Σ.Φ προτρέπει τους πολίτες, να απαιτούν από τους φερόμενους «θεραπευτές» την επίδειξη της ταυτότητας μέλους του Π.Σ.Φ. ή να αναζητούν την επιβεβαίωση της ιδιότητάς τους από την ιστοσελίδα του Π.Σ.Φ https://psf.org.gr/physio_members.php".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA