Προσπαθούμε να προσέχουμε τη διατροφή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως λαμβάνουμε πάντα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά σε ικανοποιητικό βαθμό. Ειδικά, ορισμένα θρεπτικά συστατικά, που είναι σχετικά πιο δυσεύρετα σε σχέση με άλλα, αλλά και πιο δύσκολα στην απορρόφηση από τον οργανισμό. Ποια είναι αυτά, και πού θα τα βρούμε;

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον εγκέφαλό μας και προστατεύουν την καρδιά μας. Από όλες τις βιταμίνες αυτού του συμπλέγματος, οι πιο γνωστές είναι η Β12 και το φολικό οξύ. Η Β12 βοηθάει τον οργανισμό μας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με έλλειψη μνήμης αλλά και συμπτώματα κατάθλιψης. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τις εγκύους, αλλά το χρειαζόμαστε όλοι. Και μόνο το γεγονός ότι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου λέει πολλά για το πόσο αναγκαίο θρεπτικό συστατικό είναι. Η Β12 δεν βρίσκεται σε φυτικές τροφές, συνεπώς αν είστε vegan, θα χρειαστείτε συμπληρώματα. Εναλλακτικά, την βρίσκουμε στα αυγά, στο τυρί, στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά και στο κόκκινο κρέας. Το φολικό οξύ βρίσκεται άφθονο σε λαχανικά όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, αλλά και στα φασόλια.

Βιταμίνη D

Είναι καλή για τα οστά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν είναι ακόμα εντελώς εξακριβωμένο πόση ακριβώς βιταμίνη D χρειαζόμαστε, αλλά γνωρίζουμε πως είναι αναγκαία για την καλή μας υγεία. Βοηθάει τον οργανισμό να απορροφά καλύτερα το ασβέστιο, χτίζοντας γερά, υγιή οστά. Επιπλέον, ρυθμίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Κρον και η πολλαπλή σκλήρυνση. Συνθέτουμε βιταμίνη D κάθε φορά που βγαίνουμε στον ήλιο, αλλά την βρίσκουμε και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, και ορισμένα ενισχυμένα γάλατα, χυμοί και δημητριακά. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν πιστεύει πως θα ήταν καλό να πάρετε συμπλήρωμα.

Μαγνήσιο

Μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, και να αντέχουμε τον πόνο. Το μαγνήσιο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές συμπλήρωμα τα τελευταία χρόνια για να καταπολεμήσει την αϋπνία, και αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά τους μυς μας να χαλαρώνουν—κάτι που το κάνει και δημοφιλές στους αθλητές μετά την προπόνηση. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το μαγνήσιο μπορεί να μας ανακουφίσει από το στρες και να προλάβει τις ημικρανίες. Το βρίσκουμε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και το καστανό ρύζι. Τέλος, το βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στα βούτυρά τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο