Η πρόσληψη υδατανθρακων είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στη διατροφική επιστήμη.

Οι υδατάνθρακες κατηγορούνται ότι προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, καρδιακές παθήσεις και διάφορα άλλα προβλήματα - όπως συνέβαινε κάποτε με το λίπος.

Είναι αλήθεια ότι τo junk food τείνει να είναι υψηλό σε υδατάνθρακες - ειδικά ραφιναρισμένους υδατάνθρακες - και ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να είναι εξαιρετικά επωφελείς, ειδικά για την απώλεια βάρους, τον διαβήτη και ορισμένες άλλες συνθήκες υγείας.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πηγές υδατάνθρακα ίδιες. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορούν να είναι επιβλαβείς σε μεγάλες ποσότητες, αλλά οι πηγές υδατάνθρακα από τροφές ολικής άλεσης είναι πολύ υγιεινές..

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο είναι αρκετά υψηλά σε υδατάνθρακες.

Εδώ είναι 7 λόγοι για τους οποίους δεν χρειάζεται να φοβάστε όλους τους υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες γενικά, δεν παχαίνουν

Οι επιστήμονες κάποτε υπέθεταν ότι οι υδατάνθρακες αύξαναν τον κίνδυνο παχυσαρκίας περισσότερο από τα λιπαρά και την πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, οι υδατάνθρακες είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που στη συνέχεια προάγει την αποθήκευση των θερμίδων ως λίπος. Αυτή η ιδέα είναι γνωστή ως το μοντέλο της παχυσαρκίας υδατάνθρακας-ινσουλίνης.

Φυσικά, η υπερβολική πρόσληψη οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού που παράγει θερμίδες - λιπαρά, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες - είναι μια αποτελεσματική συνταγή για την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Αλλά δεν υπάρχουν αναγκαστικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα παχυντικές. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης υδατανθράκων και της παχυσαρκίας.

Παρόλα αυτά, οι υγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητά τους οφείλεται στην εξάλειψη των εξευγενισμένων υδατανθράκων όπως η ζάχαρη και στην αυξημένη εστίαση σε υγιεινές πηγές υδατανθράκων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, καθώς και σε πρωτεΐνες και λίπη.

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι έτρωγαν τακτικά υδατάνθρακες

Η μάθηση για το μαγείρεμα ήταν μια αλλαγή του παιχνιδιού για τους πρωτόγονους ανθρώπους, καθώς το μαγειρεμένο κρέας παρείχε αυξημένη πρωτεΐνη, λιπαρά και θερμίδες.

Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως λαχανικά ρίζας (κρεμμύδι, πατάτα κτλ), όσπρια και ακόμη και κόκκοι μαγειρεύτηκαν και καταναλώθηκαν από τους προγόνους μας επίσης.

Οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες θα ήταν όχι μόνο πιο θρεπτικοί αλλά και πιο ελκυστικοί για έναν πεινασμένο κυνηγό-συλλέκτη.

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από αναδυόμενα βιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να αναπτύσσουν επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου αμυλάσης, το οποίο βοηθά στην παραγωγή των ενζύμων που χρειάζεστε για την πέψη αμυλούχων υδατανθράκων.

Στην πραγματικότητα, αυτή η αλλαγή στο DNA συνέβη πολύ πριν από την έναρξη των καλλιεργειών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να έχουν έως και 18 αντίγραφα γονιδίου αμυλάσης, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί για να χωνεύουν το άμυλο πιο αποτελεσματικά.

Επίσης,  κάθε κύτταρο του σώματός σας λειτουργεί με γλυκόζη, η οποία είναι μια «ζάχαρη» υδατανθράκων. Ακόμη και ο πιο προσαρμοσμένος σε λίπος εγκέφαλος απαιτεί τουλάχιστον το 20% της ενέργειάς του από τους υδατάνθρακες.

Η δυσανεξία στη γλουτένη επηρεάζει λίγους ανθρώπους

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Με την αφαίρεση υδατανθράκων από τη διατροφή σας, αυτόματα κόβετε τη γλουτένη.

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για τον μικρό αριθμό ατόμων με κοιλιοκάκη ή μερικούς άλλους τύπους αυτοάνοσων νοσημάτων.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορούν επίσης να ωφελήσουν τους ανθρώπους με ευαισθησία στη γλουτένη (ανεξαρτήτως κοιλιοκάκης) ή δυσανεξία στο σιτάρι.

Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι λίγοι άνθρωποι με αυτοσυντηρούμενη ευαισθησία στην γλουτένη έχουν αυτή την κατάσταση. Μία μελέτη έδειξε ότι μόνο 3 στους 59 συμμετέχοντες που πίστευαν ότι ήταν ευαίσθητοι στην γλουτένη αντέδρασαν στη γλουτένη.

Η διαλυτή ίνα - ένας υδατάνθρακας - είναι σημαντική για τη βέλτιστη υγεία

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση ινών είναι καλή για την υγεία σας.

Συγκεκριμένα, οι διαλυτές ίνες είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς και τη διαχείριση του βάρους.

Η παχιά και κολλώδης διαλυτή ίνα που βρίσκεται στα τρόφιμα υψηλών υδατανθράκων όπως τα όσπρια, τα φρούτα και η βρώμη βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης.

Η διαλυτή ίνα αυξάνει επίσης το χρόνο που χρειάζεται για να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της υγείας.

Τα βακτήρια του εντέρου βασίζονται σε υδατάνθρακες για ενέργεια

Η ισορροπία μεταξύ ευεργετικών και επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες του τρόπου ζωής, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές.

Για να αναπτυχθούν, τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου χρειάζονται υδατάνθρακες που μπορούν να ζυμωθούν για ενέργεια.

Όπως αποδεικνύεται, οι διαλυτές ίνες φαίνεται να αποτελούν τη σημαντική θρεπτική ουσία που τρέφονται.

Για μια ακόμη φορά, μερικές από τις καλύτερες πηγές διατροφής των διαλυτών ινών περιλαμβάνουν τα όσπρια και τη βρώμη, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Τα όσπρια είναι ένα Superfood 

Τα όσπρια είναι εδώδιμοι σπόροι φυτών που περιλαμβάνουν φασόλια, μπιζέλια, ρεβίθια, φακές και αράπικα φιστίκια.

Είναι φυσικά υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και επομένως συχνά αποκλείονται από τα πρότυπα κατανάλωσης χαμηλών υδατανθράκων. Απαγορεύονται επίσης σε μια αυστηρή δίαιτα paleo.

Ωστόσο, τα όσπρια είναι διατροφικά μοναδικά.

Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα πλούσια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες. Τα όσπρια είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον,  είναι μία από τις πιο πυκνές θρεπτικά τροφές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα