Γλυκοπατάτες. Έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και στην Ελλάδα, και η γεύση τους μπορεί να δέσει σε πολλά πιάτα. Πολλοί διατροφολόγοι τις συνιστούν ως εναλλακτική της κλασικής πατάτας, μιας και περιέχουν περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες. Ας δούμε λοιπόν για ποιους άλλους λόγους οι γλυκοπατάτες είναι μια τροφή που αξίζει μια θέση στην καθημερινότητά μας…

  • Είναι η καλύτερη πηγή β-καροτένιου. Ξεπερνά κάθε άλλη φυσική πηγή αυτού του συστατικού, το οποίο προφυλάσσει τον οργανισμό μας. Είναι, μάλιστα, από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί να μας προστατεύσει από πολλά είδη καρκίνου, όπως και από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Θέλετε να κάνετε την αντιοξειδωτική δράση ακόμα πιο ισχυρή (και τις γλυκοπατάτες ακόμα πιο νόστιμες); Προσθέστε μερικά μπαχαρικά, όπως το κάρι ή η πάπρικα.
  • Προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα μας να ελαττώσει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για ορισμένα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
  • Προλαμβάνουν το κρύωμα και τη γρίπη, καθώς είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά τον οργανισμό μας να θεραπεύεται γρηγορότερα, φροντίζει τα δόντια και τα οστά, τη δημιουργία νέων αιμοσφαιρίων, αλλά και του κολλαγόνου. Επίσης, το κολλαγόνο, εκτός από το να διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό και νεανικό, παίζει ρόλο και στη διαχείριση του άγχους.
  • Περιέχουν βιταμίνη D, και μάλιστα αρκετή. Η βιταμίνη D είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, που ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει με την έκθεση στον ήλιο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θα εμφανίζουμε κάποιας έκτασης έλλειψη. Σε τι βοηθά η βιταμίνη D; Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει τη διάθεσή μας, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, και ταυτόχρονα προφυλάσσει τα οστά, την καρδιά και τον θυρεοειδή.
  • Ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς περιέχουν σίδηρο. Ταυτόχρονα, ενισχύουν και την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, προλαμβάνοντας το στρες, που μπορεί να “χτυπήσει” το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμα περισσότερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα