Κάθε μέρα βιώνουμε στρες. Αυτό δεν είναι αφύσικο, καθώς το στρες είναι στην πραγματικότητα από τους καλύτερους αμυντικούς μηχανισμούς που έχει ο οργανισμός μας. Όταν όμως το στρες γίνεται αφόρητο και χρόνια υπόθεση, οι επιπτώσεις του είναι καταστροφικές.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής – αλλά και η γυμναστική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Και, την ίδια στιγμή, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ηρεμήσει απολαμβάνοντας τα παρακάτω ροφήματα που καταπολεμούν το στρες. Ποια είναι αυτά;

Πράσινο τσάι

Αυτό το ρόφημα περιέχει θειανίνη, μια χημική ουσία που χαλαρώνει τον εγκέφαλο και μειώνει το στρες. Επιπλέον, μεταβάλλει τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που ευθύνονται για την διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Τσάι βαλεριάνας

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την χαλαρωτική της επίδραση - από το αυξημένο στρες και την αϋπνία, μέχρι και τις κρίσεις πανικού. Υπάρχει τεράστιος αριθμός μελετών που επιβεβαιώνει την δράση της, όπως και το ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Μαύρο τσάι

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να μας ηρεμήσει από το καθημερινό στρες, επιστρέφοντας τις ορμόνες του στρες στα φυσιολογικά τους επίπεδα, σύμφωνα με μια μελέτη του University College London.

Γάλα

Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη μέσα στον οργανισμό μας. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι αυξημένα, η διάθεσή μας είναι καλύτερη και παραμένουμε πιο ψύχραιμοι. Επιπλέον, το μαγνήσιο και το ασβέστιο που περιέχονται στο γάλα ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση. Φαίνεται πως η παλιά… μαμαδίστικη συμβουλή ότι ένα ζεστό ποτήρι γάλα βοηθάει στον ύπνο είναι πραγματικότητα.

Χαμομήλι

Πασίγνωστο για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, αυτό το μικροσκοπικό λουλούδι περιέχει τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελαττώνει το στρες.

Νερό

Πολύ απλό, αλλά συχνά το ξεχνάμε. Το νερό είναι η πηγή της ζωής. Όλα μας τα όργανα το χρειάζονται για να λειτουργούν σωστά, και ακόμα και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;