Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης χυμών;

 

Οι χυμοί είναι υγιεινοί, σωστά;

Όχι και τόσο. Η σωστή απάντηση είναι ότι μάλλον εξαρτάται. Μπορεί ένας χυμός να είναι τέλειος τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο, αλλά πολλές φορές οι χυμοί – και ειδικά του εμπορίου – περιέχουν άχρηστα συστατικά, που δεν μας προσφέρουν τίποτα.

Προφανώς, ξέρουμε πως οι χυμοί με ανθρακικό, τα αναψυκτικά με μια υποψία χυμού μέσα, και οτιδήποτε άλλο επεξεργασμένο ποτό που απλώς περιέχει χυμό ως συστατικό, καλό θα ήταν να αποφεύγεται, αφού θα μας προσφέρει περισσότερη ζάχαρη από ό,τι περιμένουμε. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χυμοί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, αλλά δεν περιέχουν καθόλου από τις φυτικές ίνες του φρούτου, συνεπώς οι θερμίδες αυτές προέρχονται από τα σάκχαρα και δεν μας χορταίνουν.

Επειδή, όμως, ένας χυμός μερικές φορές είναι καλή επιλογή—σίγουρα καλύτερη, ας πούμε, από ένα γλυκό, ας ρίξουμε μια ματιά στους καλύτερους.

Πορτοκάλι

Περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, και μπορεί να ελαττώσει την LDL χοληστερόλη. Πάντως, μην πληρώνετε έξτρα για χυμό που δεν έχει στραγγιστεί και περιλαμβάνει τον πολτό του φρούτου. Και πάλι δεν περιέχει ίνες.

Γκρέιπφρουτ

Ξανά πολύ μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, καλίου, και αντιοξειδωτικών. Δεν είναι, όμως, καλή επιλογή για άτομα που λαμβάνουν αντι-ισταμινικά, ηρεμιστικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον HIV και φάρμακα για την υπέρταση, καθώς το γκρέιπφρουτ περιέχει ένα συστατικό που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να μεταβολίσει σωστά αυτά τα φάρμακα.

Δαμάσκηνο

Περιέχει κάλιο και σίδηρο, και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, και έχουν καθαρκτική δράση.

Σταφύλι

Ο χυμός σταφυλιών περιέχει πολυφαινόλες, που προφυλάσσουν την υγεία της καρδιάς μας, διευρύνοντας τις αρτηρίες, προλαμβάνοντας τις θρομβώσεις και την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Προσέξτε απλά να μην περιέχει προσθήκη ζάχαρης.

Cranberry

Ο χυμός cranberry βοηθάει την υγεία της ουροδόχου κύστης μας, προλαμβάνοντας ουρλοιμώξεις—αλλά τα ίδια οφέλη βρίσκουμε και στα blueberries, που τα αγαπάμε εξίσου. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, ώστε να μην αγοράσετε χυμό με προσθήκη σακχάρων.