Άλλοι προτιμούν το τσάι, άλλοι δεν σηκώνονται από το κρεβάτι χωρίς μια κούπα καφέ. Και φαίνεται ότι ποτέ δεν θα σταματήσει να υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στους θαυμαστές τους, σχετικά με το ποιο ρόφημα είναι, εν τέλει, πιο υγιεινό, πιο αποτελεσματικό… Ας τα εξετάσουμε λίγο.

Για ξύπνημα;

Αντικειμενικά, το τσάι περιέχει (στην καλύτερη περίπτωση) την μισή καφεΐνη από όση θα βρούμε σε μια κούπα καφέ. Συνεπώς, από αυτή την άποψη, ο καφές νικά, αλλά δεν θα έπρεπε να μείνουμε εκεί. Μια μικρή έρευνα απέδειξε ότι η χρήση καφέ ή τσαγιού το πρωί δεν προκαλούσε μεγάλη διαφορά στο πόσο ξύπνιοι ένιωθαν οι συμμετέχοντες. Πόσο μάλλον, φάνηκε ότι ένα τσάι φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι εξίσου δυνατό με έναν καφέ, μας ξυπνά καλύτερα. Άρα, καταλήγουμε ότι και τα δύο ροφήματα είναι εκπληκτικά για να μας ξυπνήσουν.

Για ύπνο;

Οι μεγαλύτερες διαφορές στα δύο ροφήματα γίνονται ορατές όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Οι άνθρωποι που προτιμούν το τσάι κοιμούνται καλύτερα το βράδυ και για περισσότερη ώρα. Αυτό λογικά συμβαίνει επειδή, εν τέλει, η περισσότερη καφεΐνη του καφέ αρχίζει να κάνει πολύ ορατή τη δράση της.

Για τα δόντια μας;

Μαζί με το κόκκινο κρασί, ο καφές και το τσάι είναι από τα ροφήματα που μπορούν να μας λεκιάσουν τα δόντια. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι οι χρωστικές του τσαγιού κολλάνε περισσότερο στο σμάλτο σε σχέση με εκείνες του καφέ, συνεπώς ο καφές νικά αυτόν τον γύρο.

Για την ψυχολογία μας;

Μία κούπα τσάι είναι συνώνυμη με την ηρεμία. Αντιθέτως, ο καφές μας θυμίζει νεύρα, ένταση και υπερκινητικότητα. Ας μην βιαζόμαστε, όμως. Ναι, το τσάι (και ειδικά ορισμένα είδη, όπως το χαμομήλι) μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αλλά μικρές μελέτες φαίνεται να στηρίζουν πως και ο καφές έχει ανάλογα αποτελέσματα. Δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα για να καταλήξουμε, και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι προκαλεί αυτά τα οφέλη, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι εδώ έχουμε ισοπαλία.

Για το σώμα μας;

Όπως και να το κάνουμε, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον μελέτες για να ξέρουμε πως και ο καφές, και το τσάι, είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα για τον οργανισμό μας. Με λίγες (σχεδόν καθόλου) θερμίδες, αντιοξειδωτική δράση, και την μικρή έκρηξη ενέργειας που μας προσφέρουν το πρωί, ο μέσος οργανισμός δεν πρόκειται να… παραπονεθεί που του προσφέρουμε κάτι τόσο υγιεινό να πιει.

Και τα δυο προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας, ελαττώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη με το να προλαμβάνουν την ανοχή στην ινσουλίνη, και έχουν αντικαρκινική δράση. Άρα, τελειώνουμε λέγοντας πως δεν έχει και τόση σημασία τι από τα δύο προτιμάτε για να ξεκινάτε την μέρα σας… Ο καφές και το τσάι είναι πολύ υγιεινά ροφήματα, και όσο τα απολαμβάνετε χωρίς ζάχαρη ή άλλες ανθυγιεινές προσθήκες, τότε ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί!