Όλοι ξέρουμε το μαύρο τσάι, και όλοι το έχουμε απολαύσει—είτε ζεστό, για να μας δώσει ενέργεια με την έντονη γεύση του, είτε παγωμένο μια καλοκαιρινή μέρα για να μας δροσίσει. Περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη τσαγιού, και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Πώς ωφελεί όμως την υγεία μας;

Τα αντιοξειδωτικά

Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τις κυτταρικές βλάβες στον οργανισμό—με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων. Τα αντιοξειδωτικά του μαύρου τσαγιού ονομάζονται πολυφαινόλες.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το τσάι, μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, την αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Ας το δούμε όμως με λεπτομέρειες αυτό…

Τι γίνεται με την χοληστερόλη;

Οι ουσίες του τσαγιού έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθούν να μειώσουμε την κακή, LDL χοληστερόλη που αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς. Πέντε κούπες τσαγιού την ημέρα συσχετίστηκαν με 11% μείωση.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα βακτήρια του εντέρου μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή μας υγεία, και έχει αποδειχθεί πως οι πολυφαινόλες μπορούν να ενισχύσουν τους πληθυσμούς καλών βακτηρίων στο έντερό μας.

Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Μέσα από μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να ρίξει την αρτηριακή μας πίεση, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα σε τέτοιο στάδιο, που να μιλήσουμε με σιγουριά. Μέχρι στιγμής, όμως, υπάρχουν πολύ αισιόδοξα νέα.

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν, σε τεράστιο βαθμό, να προληφθούν, με καλή διατροφή, γυμναστική και έναν υγιεινό τρόπο ζωής (στον οποίο δεν χωρούν καταχρήσεις όπως το κάπνισμα), και έχει αποδειχθεί ότι οι ουσίες του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην μείωση του κινδύνου.

Έχει αντικαρκινική δράση

Οι πολυφαινόλες του τσαγιού μπορεί να μας βοηθήσουν να προλάβουμε αρκετά είδη καρκίνων, όπως του μαστού. Προφανώς, δεν θεωρείται εναλλακτική θεραπεία, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων πριν εξαπλωθούν.