Η αγορά τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γεμίσετε το ντουλάπι και το ψυγείο ενώ μειώνετε το κόστος των τροφίμων.

Ορισμένα τρόφιμα βρίσκονται σε εξαιρετικές προσφορές όταν αγοράζονται χύμα, καθιστώντας το μια οικονομική συνήθεια που μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα.

Ενώ μερικά τρόφιμα κάνουν τις ιδανικές επιλογές για χύμα ψώνια λόγω της μακρόχρονης ζωής τους στο ράφι ή της κατάψυξης, θα πρέπει να αγοράζονται και άλλα ευπαθή τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες για να αποφευχθεί η αλλοίωση.

Εδώ είναι τα 18 καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για να αγοράσετε χύμα

Αποξηραμένα φασόλια και φακές

Τα αποξηραμένα φασόλια και οι φακές αποτελούν μία από τις πιο σταθερές τροφές.

Ο όρος "σταθερά στο ράφι" αναφέρεται σε τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προτού λήξουν.

Αν και η αποθήκευση φασολιών και φακής μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση ορισμένων θρεπτικών συστατικών με την πάροδο του χρόνου, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα φασόλια παραμένουν εδώδιμα για 10 ή περισσότερα χρόνια.

Τα φασόλια και οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, καθιστώντας τους μια υγιεινή επιλογή για μαζικές αγορές.

Επιπλέον, μπορούν να προστεθούν σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, όπως σούπες και σαλάτες.

Κατεψυγμένα μούρα

Αν και νόστιμα και θρεπτικά, τα φρέσκα μούρα μπορούν να είναι ακριβά και εξαιρετικά φθαρτά.

Ευτυχώς, τα κατεψυγμένα μούρα έχουν παρόμοια διατροφική αξία με τα φρέσκα μούρα και μπορούν να αγοραστούν χύμα σε χαμηλότερες τιμές.

Η συγκομιδή, στη συνέχεια, η κατάψυξη των μούρων, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και διατηρεί τη διατροφική περιεκτικότητα στα φρέσκα μούρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), τα κατεψυγμένα φρούτα όπως τα μούρα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στον καταψύκτη για διάστημα έως και έξι μηνών.

Η προσθήκη μούρων στη διατροφή σας μπορεί να ωφελήσει την υγεία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη και πνευματικής παρακμής.

Κατεψυγμένο κρέας και πουλερικά

Επειδή τα νωπά κρέατα και τα πουλερικά αλλοιώνονται γρήγορα όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο, η κατάψυξή τους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος συντήρησης. Σύμφωνα με την εφαρμογή USDA FoodKeeper, κατεψυγμένο κρέας όπως η μπριζόλα μπορεί να διαρκέσει στην κατάψυξη για έως και 12 μήνες, ενώ το στήθος κοτόπουλου μπορεί να διαρκέσει εννέα μήνες.

Η κατάψυξη των πηγών πρωτεΐνης αμέσως μετά την αγορά, μπορεί να επεκτείνει την χρηστικότητα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τρέχετε στο κρεοπωλείο κάθε φορά που χρειάζεστε κρέας ή πουλερικά για μια συνταγή.

Κατεψυγμένα Λαχανικά

Όπως τα φρέσκα μούρα και άλλα είδη φρούτων, τα φρέσκα λαχανικά τείνουν να αλλοιωθούν γρήγορα, ακόμα και όταν αποθηκεύονται σωστά.

Για το λόγο αυτό, η αποθεματοποίηση κατεψυγμένων λαχανικών όπως το σπανάκι και το μπρόκολο είναι μια καλή ιδέα, καθώς οι περισσότεροι μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για διάστημα έως οκτώ μηνών.

Τα λαχανικά συσκευάζονται με θρεπτικά συστατικά, γι 'αυτό και οι δίαιτες που περιέχουν τόσο φρέσκα όσο και κατεψυγμένα λαχανικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών έχουν μικρότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης από αυτούς που καταναλώνουν μικρές ποσότητες λαχανικών.

Μέλι

Αν και το μέλι θεωρείται συχνά ότι παραμένει βρώσιμο για καιρό, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του.

Οι συνθήκες αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας και της υγρασίας, μπορούν να επηρεάσουν το άρωμα, την υφή και τη γεύση του μελιού, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής του.

Επειδή δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καθοριστεί η ημερομηνία λήξης για όλα τα είδη μελιού, λόγω διαφορών στην αποθήκευση, το National Honey Board συστήνει την αποθήκευση μελιού για έως και δύο χρόνια.

Αυτό εξακολουθεί να είναι μια εκπληκτικά μεγάλη διάρκεια ζωής, καθιστώντας το μέλι το τέλειο στοιχείο για να αγοράσετε χύμα.

Βρώμη

Η βρώμη δεν είναι μόνον ένα ευπροσάρμοστο και υγιές σιτάρι, αλλά και τυχαίνει να έχει μια μακρά διάρκεια ζωής.

Η εφαρμογή FoodKeeper δηλώνει ότι η φρέσκια βρώμη μπορεί να φυλάσσεται για διάστημα έως και τεσσάρων μηνών στο ντουλάπι.

Η κατάψυξη της βρώμης σε αεροστεγή δοχεία μπορεί να επεκτείνει περαιτέρω τη διάρκεια ζωής της και να διαρκέσει άλλους τέσσερις μήνες μέχρι την ημερομηνία λήξης της.

Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς και ένα συγκεκριμένο είδος ινών που ονομάζεται βήτα  -γλυκάνη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τα συναισθήματα πληρότητας.

Αποξηραμένα φρούτα

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και περιέχουν εντυπωσιακή ποσότητα ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Αποξηραμένα φρούτα όπως το μάνγκο, τα βακκίνια και τα βερίκοκα μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι έξι μήνες. Μετά το άνοιγμα, η αποθήκευση τους στο ψυγείο θα τους επιτρέψει να διαρκέσουν άλλους έξι μήνες.

Λάβετε υπόψη ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι υψηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρη από τα φρέσκα φρούτα και πρέπει να τα καταναλώσετε σε μικρές ποσότητες. Επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.

Ξηροί καρποί με το κέλυφος

Τα καρύδια στο κέλυφος διαρκούν πολύ περισσότερο από τα αποφλοιωμένα καρύδια, καθιστώντάς τα μια εξαιρετική επιλογή για μακροχρόνια αποθήκευση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αγορά ξηρών καρπών με το κέλυφος επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα με κέλυφος θα διατηρηθούν για έως και έξι μήνες όταν αποθηκεύονται στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα αμύγδαλα χωρίς κέλυφος δεν αντέχουν, παρά μόνο τέσσερις μήνες, όταν αποθηκεύονται στην ίδια θερμοκρασία.

Αγοράστε καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα πεκάν με κέλυφος και σπάστε τα με έναν καρυοθραύστη.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των καρπών με κέλυφος, είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για την προετοιμασία τους από τους ξηρούς καρπούς, που μπορεί να επιβραδύνουν την κατανάλωση και να οδηγήσουν σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

 Φυστικοβούτυρο

Με την κρεμώδη υφή και την ικανοποιητική γεύση, το φυστικοβούτυρο είναι ένα βασικό στοιχείο στα ντουλάπια των περισσότερων ανθρώπων.

Η αγορά φυστικοβούτυρου σε μεγάλα βάζα είναι πιο οικονομική, αφού το φυστικοβούτυρου πωλείται με μειωμένο συντελεστή.

Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υγιών λιπών, βιταμινών και μετάλλων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Το φυσικό βούτυρο φυστικιών είναι υγιέστερο από τις επεξεργασμένες μάρκες που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα έλαια.

Κρατήστε κλειστό το φυσικό φυστικοβούτυρο στο ψυγείο, για να το διατηρήσετε φρέσκο ​​για έως και 12 μήνες. Μετά το άνοιγμα, αναμένετε ότι το φυστικοβούτυρο σας θα διαρκέσει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες στο ψυγείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα