Το σαφράν είναι το πιο ακριβό καρύκευμα στον κόσμο. Ο λόγος για την έντονη τιμή του είναι η περίπλοκη μέθοδος συγκομιδής, καθιστώντας την παραγωγή δαπανηρή.

Το σαφράν συλλέγεται με το χέρι από το λουλούδι Crocus sativus, κοινώς γνωστό ως "κρόκος σαφράν". Ο όρος "σαφράν" ισχύει για τις δομές που μοιάζουν με σπείρωμα του λουλουδιού.

Ένα βότανο που παράγεται στον τόπο μας, όπου και είναι αγαπητό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Εδώ είναι τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, που προσφέρει το σαφράν.

Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό

Το σαφράν περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτικών ενώσεων που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά - μόρια που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Τα αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά κρόκου περιλαμβάνουν κροκίνη, κροκετίνη, σαφρανάνη και καμπεφερόλη.

Η κροκίνη και η κροκετίνη είναι καροτενοειδή και είναι υπεύθυνα για το κόκκινο χρώμα του σαφράν. Και οι δύο ενώσεις μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, να προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από προοδευτική βλάβη, να βελτιώνουν τη φλεγμονή, να μειώνουν την όρεξη και να βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Η σαφρανάλη δίνει στο σαφράν την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά του. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της ικανότητας μάθησης, καθώς και στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου σας από οξειδωτικό στρες.

Τέλος, η καμπεφερόλη βρίσκεται στα πέταλα λουλουδιών σαφράν. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, αντικαρκινικές ιδιότητες και αντικαταθλιπτική δράση.

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να θεραπεύσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα

Το σαφράν έχει το ψευδώνυμο "πικάντικη ηλιοφάνεια".

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ιδιαίτερο χρώμα του, αλλά και επειδή μπορεί να σας βοηθήσει να φτιάξετε τη διάθεσή σας.

Σε μια επισκόπηση πέντε μελετών, τα συμπληρώματα σαφράν ήταν σημαντικά και πιο αποτελεσματικά από το placebo για τη θεραπεία συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη 30 mg σαφράν ημερησίως ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη φλουοξετίνη, την ιμιπραμίνη και την σιταλοπράμη - συμβατικές θεραπείες για κατάθλιψη. Επιπλέον, λιγότεροι άνθρωποι εμφάνισαν παρενέργειες από σαφράν σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Επιπλέον, τόσο τα πέταλα σαφράν όσο και το στιγματικό σπείρωμα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά κατά της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους, με περισσότερους συμμετέχοντες, πριν το σαφράν μπορεί να συνιστάται ως θεραπεία για κατάθλιψη.

Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Ο κρόκος έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση επιβλαβών ελευθέρων ριζών. Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Σε μελέτες στο εργασήριο, το σαφράν και οι ενώσεις του έχουν αποδειχθεί ότι σκοτώνουν επιλεκτικά τα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου ή καταστέλλουν την ανάπτυξή τους, ενώ αφήνουν τα φυσιολογικά κύτταρα αβλαβή.

Αυτό ισχύει επίσης για το δέρμα, το μυελό των οστών, τον προστάτη, τον πνεύμονα, το στήθος, τον τράχηλο και πολλά άλλα καρκινικά κύτταρα.

Επιπλέον, μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι η κροκίνη - το κύριο αντιοξειδωτικό στο σαφράν - μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Ενώ αυτά τα ευρήματα από μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες είναι ελπιδοφόρα, οι αντικαρκινικές επιδράσεις του σαφράν δεν μελετώνται καλά στον άνθρωπο και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροικού συνδρόμου

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ένας όρος που περιγράφει τα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη της περιόδου.

Μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Στις γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών, η λήψη 30 mg σαφράν ημερησίως ήταν αποτελεσματικότερη από ένα εικονικό φάρμακο για τη θεραπεία συμπτωμάτων του συνδρόμου, όπως ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους καιι πόνο.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η απλή μυρωδιά του σαφράν για 20 λεπτά βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, όπως το άγχος και τα χαμηλά επίπεδα της κορτιζόλης- της ορμόνης του στρες.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό

Τα αφροδισιακά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα που βοηθούν στην τόνωση της λίμπιντο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σαφράν μπορεί να έχει αφροδισιακές ιδιότητες - ειδικά σε άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά.

Για παράδειγμα, η λήψη 30 mg σαφράν καθημερινά σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία της στύσης σε ένα εικονικό φάρμακο σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία σχετιζόμενη με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Επιπλέον, ανάλυση έξι μελετών έδειξε ότι η λήψη σαφράν βελτίωσε σημαντικά τη στυτική λειτουργία, τη λίμπιντο και τη συνολική ικανοποίηση αλλά όχι τα χαρακτηριστικά του σπέρματος.

Στις γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία λόγω λήψης αντικαταθλιπτικών, 30 mg σαφράν ημερησίως σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μείωσαν τον πόνο στην σεξουαλική πράξη και αύξησαν την επιθυμία σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Το σαφράν έχει συνδεθεί με άλλα οφέλη για την υγεία που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εκτενώς:

-Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σαφράν μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα και να αποφευχθεί η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών.

-Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Το σαφράν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη - παρατηρήθηκε σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων και σε ποντίκια με διαβήτη.

-Μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ενήλικες με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία: Το σαφράν φαίνεται να βελτιώνει την όραση σε ενήλικες με την πάθηση και να προστατεύει από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με αυτήν.

-Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ενήλικες με νόσο του Αλτσχάιμερ: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σαφράν μπορούν να βελτιώσουν τη γνωσιακή κατάσταση των ενηλίκων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης